Турски археолози откриха останките на структура, която се счита, че е построена през 3 век пр.н.е., по време на разкопки в истанбулския район Хайдарпаша, където се извършва реставрация на историческа жп гара в азиатската част, пише Марица.

Структурата, открита под платформите за чакащи пътници на гарата, обхваща голяма площ и е с абсидална форма, черта, характерна за древните църкви.

Тези останки дават значителни надежди, че е открит Халкедон, древната „Земя на слепите“ от преди около 2500 години.

Въпреки че архитектурата на обекта не дава никакви улики за неговата функция, археолозите смятат, че тя е била свещена.

Те също така изчисляват, че сградата е най-старата архитектурна структура, открита при тези разкопки.

В разговор с агенция Демирорен Мехмет Али Полат, главен археолог от разкопките на Хайдарпаша, даде информация за работата на място и находките.

Открити са останки на площ от 350 000 квадратни метра, включително района около ЖП гарата, каза Полат, добавяйки, че са открити малки находки, саксии, монети, датиращи от около 6 г. пр.н.е. до съвремието, всички от различни епохи.

„Това е северозападното пристанище на древния град Халкедон. Новоткритият обект е голяма структура, която може да бъде светилище. От другата страна на пътя виждаме група сгради, които биха могли да бъдат малък летен дворец ”, каза Полат.

Древният град Халкедон е известен с прекрасната си църква, в която се е провел Четвъртият вселенски църковен събор (451 г.). Учените се надяват да са открили именно тази постройка. 
 
Жп гарата Хайдарпаша, в Азиатското крайбрежие на Босфора беше затворена за реставрации след огромен пожар. В процеса на работа там бяха открити древни артефакти и оттогава района край гарата  Хайдарпаша е място за мащабни археологически разкопки.
 Разкопките, започнати през 2018 г. от турското министерство на културата и туризма и археологическия музей в Истанбул. Те се извършват с най-голямо внимание през последните три години.

Разкопки, разкриващи исторически структури, хвърлят светлина върху дълбоките корени на Анадола и Истанбул, люлка на цивилизациите.