Що е то това зелена леща и защо всички откачиха по нея (СНИМКИ)
Продажбите на зелена леща скочиха във Великобритания, след като беше съобщено, че принц Джордж е получил ястие от нея върху таблата си на първия учебен ден, съобщава The Local.
Доказвайки, че британските монарси все още имат голямо влияние върху това, което техните поданици ядат, британците атакуваха магазините, за да се сдобият с менюто на четиригодишния принц.
Въпреки че не е ясно дали Джордж е харесал лещата, от Sabarot – дистрибуторът, който я внася в Обединеното кралство от 1819 г., съобщават, че търсенето на продукта сериозно се е повишило, особено сред ресторантите.
Какво представлява зелената леща?
Наричана още Льо-Пуй – на френския регион, от който идва, зелената леща е защитено хранително наименование и трябва да расте в района със същото име, който се намира в Оверн, Франция.
У нас тя е позната и като френска леща, освен това е най-скъпият вид от това бобово растение. Тя е богата на растителни протеини и фибри, а френските готвачи я наричат "хайверът на бедните".
Статистиката сочи, че зелената леща е третата най-богата на белтъчини растителна храна - след соята и конопа.
Тя се вари по-бързо от кафявата и червената леща, които са по-популярни у нас, освен това не се разкашква.
Най-популярното ястие с нея е супа, наречена френска зелена леща. Ето и рецептата:
Френска зелена леща
Продукти:
250 гр зелена леща
1 глава лук
1 морков
8скилидки чесън
2 сухи чушки
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 домат
1 стрък пресен лук
1 ч.л. сух копър
1 ч.л. чубрица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се измива и накисва. При готвене се изхвърля първата вода, в която лещата е кипнала. Добавят се 850 мл студена вода и нарязаните на ситно лук, морков и чушки.
След това се добавят олио, сол и целите и необелени скилидки чесън. Ври 40 минути.
Запържвате зеления лук, брашното и червения пипер. Поставяте ги при лещата, след което добавяте и домата, чубрицата и копъра. Ври още 10 минути, след което е готова за сервиране.
Въпреки че горната рецепта за супа е изключително вкусна, зелената леща по-често се използва в салати или като гарнитура, какъвто е и случаят с принц Джордж.Последвайте ни
1 Коментара: