Авиационни експерти спекулират повече от 20 години подред, че американската армия притежава свръхсекретен самолет, известен с името Aurora SR-91. Звуковите взривове, засечени в Калифорния и записани от Геоложката служба на САЩ, са следствие от летенето на свръхзвукова скорост на въпросна машина, пише в. "Дейли Стар"

Информациите за неидентифициран летящ обект над САЩ и Великобритания, често описван като кораб на извънземни, също може да са свързани със съществуването на въпросния самолет. До момента обаче правителството на САЩ категорично отрича съществуването на подобен летателен апарат.

При това, наскоро потребителят в YouTube Rexy Fan 35 качи видео със снимка от Google Maps на военно летище в пустинята Мохаве в Калифорния. Видеоблогърът твърди, че единият от летателните апарати, видими на изображението, е именно мистериозният SR-92. Той твърди, че шпионският самолет е с размерите на Cessna 172.

Не е ясно кога точно Google Maps е направила кадрите. Базата, която датира от времената на Втората световна война, изпълнява няколко функции, включително и поле за разработки в сферата на космоса в сътрудничество с базирани там компании, сред които е и Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън. Базата също служи и като цивилен изпитателен център за гражданската авиация. 

Една от базираните там компании е Northrup Grumman, водеща в глобален мащаб американска компания в аерокосмическите и отбранителните технологии, за която е известно, че разработва друг  шпионски самолет - H03. 

Официално отбранителният гигант Lockheed Martin потвърди, че разработва шпионския самолет SR-72 през 2013, за който се смята, че ще може да лети три пъти о-бързи от скоростта на звука.  Самолетът трябва да е наследник на SR-71 Blackbird, който е бил на служба при ВВС на САЩ, ЦРУ и НАСА от 1966 до 1999 година.

Авиационен експерт обаче смята, че обяснението може да е доста по-просто. "Това изглежда като Saab Draken със свалени крила. Много такива самолети приключиха кариерата си в Мохаве, подпомагайки изпитателните полети", казва той. 

Превод и редакция: БЛИЦ