Изключително любопитна колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал, бе представена в една от експозиционните зали в Созопол.


Някои от подаръците са от скъпоценни материали, каза пред Нова телевизия директорът на Археологически музей в морския град Димитър Недев.

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни личности у нас или след правителствени посещение на бившия първи в различни точки на света.

Колекция от подаръци за Тодор Живков, събирана 35 години. Повечето от тях са били пръснати в родния град му Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на семейството му.  


Любопитната колекция от подаръци, които диктаторът Тодор Живков е получавал, е представена в една от експозиционните зали в Созопол

Изложбата представя за посетителите близо 80 от подаръците за бившия държавен глава. Живков е поддържал приятелски отношения с много от президентите, монарси и диктатори на държави от всички континенти, а при всяка среща, които са били по няколко на година, държавните глави са си разменяли подаръци.

„Зад тези  подаръци стои една дипломатическа куртоазност, но така или иначе България през този период имаше своите дипломатически успехи”, обясни Недев.

Сред подаръците са писалка от папа Йоан-Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни.

„Някои от подаръците са от скъпоценни материали, от сребро, с една много добра и изключително красива фиреграмна техника. Това показват и гоблените, и предметите от стъкло и порцелан”, каза директорът на Археологически музей в Созопол.

 

Директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев

В колекцията има подаръци от срещите на Тодор Живков с Леонид Брежнев, сред които - ювелирен кораб, поръчан специално за българския държавен глава. Също така фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон. Един от подаръците от многократните срещи между Живков и Муамар Кадафи пък е седло за камила.

Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които - миниатюрен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се сдобива с автентичен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работнически колективи.

„Има паравани от Япония и от Корея, украсени със седеф, позлатени вази“, заяви Недев. 

„Най-интересният паметник е препис на Евангелие от 17-и век, заедно с юбилейна колекция от златни монети, подарена от Българската народна банка”, добави той.

Експозицията, наречена „Епопея на отминалото настояще”, ще остане отворена за посетители в Созопол до 15 септември.