НАСА официално обяви края на марсохода „Опортюнити“. Това стана 8 месеца, след като машината се изгуби в пясъчна буря на повърхността на Червената планета, съобщава „Индипендънт“.
 
В изключително емоционално обръщение екипът на НАСА, застанал пред точна реплика на апарата, заяви, че нямат никакво съобщение от него и че мисията е приключила. Учените описаха трудния процес на сбогуване с машината, която на галено наричали „Опи“ и гледали на него като на член от семейството.
 
„Стоя тук с чувство на дълбока признателност и балгодарност“, заяви администраторът Томас Цурбухен преди да обяви завършването на мисията.
 
Машината е изпратила огромен брой записи от марсианската повърхност, докато е пътувала в разстояние на 45 км. Тя се е задържала на Марс по-дълго от всеки друг апарат, приземявал се там. Тя направи изумителното откритие, че е имало течаща вода на Марс и вдъхна надежда на човечеството, че там може да се поддържа живот.
 
Но през юни 2018 година, след като изпрати на НАСА съобщение, че наоколо става тъмно и батериите се изтощават, марсоходът замлъкна. Огромна пясъчна буря покрила цялата планета и се предполага, че пясъкът е покрил слънчевите панели, захранващи „Опи“ с електроенергия, което предизвикало и изключването му.
 


 
Превод и редакция: БЛИЦ