Почти всеки един от нас си поставя нови цели или предизвикателства. Понякога провалът е неизбежен. Казваме си, че все още не сме готови, че ще го свършим следващата седмица, следващият месец… следващата година, пише obekti.bg.

Може би ще започнем да преследваме целта си с хъс. Но щом направим и най-малкото усилие, си казваме, че сме свършили достатъчно, че е време да забавим ход.

Защо постъпваме по подобен начин? Отговорът е сравнително очевиден – защото се опитваме да постигнем твърде много неща. При това твърде бързо. Защото новите отговорности ни идват в повече, защото е трудно да променим старите навици и да пробваме нещо ново.

Кайдзен или едноминутният принцип

Чували ли сте за тази специфична японска методика? В основата й стои т.нар. принцип на 1 минута. Същността на този метод се състои в това, че човек върши нещо конкретно точно 1 минута, но всеки ден (и по едно и също време). 1 минута време е доста малко и, следователно, лесно постижимо за всеки. Мързелът не застава на пътя ви. Същите действия, които не бихте искали да вършите за половин час, измисляйки най-различни извинения или оправдания, можете лесно да изпълните за една минута.

Да скачате на въже, да правите упражнения за очите, занимания с йога, четене на книга на чужд език, лицеви опори – когато времето е ограничено до 1 минута, нищо не изглежда трудно, а напротив, носи радост и удовлетворение. Когато правите малки стъпки, вие се усъвършенствате и отличните резултати не закъсняват.

Важно е и това, че вие побеждавате своята несигурност в силите си. Освобождавате се от чувството за вина и безпомощност, изпитвате успех и победа. Вдъхновявайки се от чувство за успех, вие постепенно ще увеличавате минутните занимания до петминутни и така нататък. След това незабележимо можете да стигнете и до половин час. Напредъкът е очевиден!

Кайдзен се появява в Япония. Думата е съставна и включва други две – “Кай” (“Промяна”) и “Дзен” (“мъдрост”). Авторът на концепцията е Масааки Имаи. Той смята, че Кайдзен е една истинска философия, която може да се прилага еднакво добре в бизнеса и в личния живот.

Може би тази техника ви се струва неефективна. Особено ако сте на мнение, че без много усилия не могат да се постигнат добри резултати. Но мащабните програми, отнемащи много енергия, могат да сломят човека и да се окажат неуспешни. Принципът Кайдзен от своя страна е подходящ за всички и може да се приложи в много области на живота. Японците например използват стратегията за постепенно и непрекъснато подобрение в управлението.

За финал - остава само да определите вашите нужди и да започнете да прилагате кайдзен и на практика.