Ексцентрични ли сте? Случвало ли се е ваш познат или приятел да се учуди на ваша склонност, навик, хоби или реакция при трудност? Или може би синът ви или дъщеря ви е такъв човек? 

Не се тревожете, ексцентричността е белег за висока продуктивност, припомня американското списание Entrepreneur. Много от най-великите иновативни умове на света са имали необичайни привички и реакции. Авторите на списанието посочват някои от тях и дори коментират, че това са 8 навика на известни гении, които биха могли да направят по-умен всеки от нас, пише "Мениджър Нюз". Например:

Да правиш любов. Много. Изследователи на университета "Конкук" в Сеул, Южна Корея, достигат до извода, че активният любовен живот подобрява когнитивните функции и провокира неврогенезата (раждането на нови неврони) чрез потискане на хроничния стрес. Всъщност, много големи умове в историята са били и много сексуално активни. Дори работата на някои е пострадала от това, заради обществените морални задръжки. Например френската математичка Емили дьо Шатле, чиито пионерски научен труд не намерил признание в началото на 18 век заради активния й сексуален живот. 


Д-р Пламен Димитров: Слаб ток активира мозъка на хора с аутизъм

Да се обградиш с 24-каратово злато. Д-р Йошико Накамацу от Япония, например, който притежава над 3300 патента за изобретения, включително за флопи диска, е известен с това, че обичал да се усамотява в своя специална стая. Това била неговата Стая за успокоение - баня, покрита с 24-каратово злато. "Златото блокира радиовълни и телевизионни сигнали, които са вредни за въображението", казвал той. Всъщност дори и без да се обгражда с 24-каратово злато, всеки от нас би могъл да излезе от "смога" на Wi-fi, blietooth, радио вълните, клетичните телефони и компютрите, като прекара ден сред природата. 

Факторът студ. Бенджамин Франклин остава в историята и с това, че излизал ежедневно да поплува в ледените води на лондонската река Темза. Тиодор Рузвелт също предприемал такива телесни температурни атаки, като плувал почти гол в река Потомак в щата Вашингтон всяка зима. Потопяването на тялото в екстремни температури има доказани умствени и физически ползи още от древността. Хипократ е казвал, че водната терапия винаги бори умствената или физическа слабост. Всеки може да прилага практиката дори без да плува в открити води, просто като пуска само студена струя вода в края на душа си у дома и облее тялото си с нея по-продължително. 

Никога не правете тези неща преди лягане, страшно вредни са

Да мислиш, докато се храниш. Томас Едисън имал процес на интервюиране на кандидатите за работа при него със специален подход. Освен че изисквал хората да са компетентни по най-различни възпроси, той ги подлагал и на "теста със супата". Канил ги на обяд, където им била сервирана супа. Всеки, който посолявал супата си преди да я опита на вкус, се провалял на теста. Според Едисън така ставало ясно, че човекът е склонен да взема решения въз основа на недоказани предположения. 

Гладна стачка. Питагор - древногръцкият философ и математик, редовно гладувал в 40-дневни периоди. Той учил учениците си, че гладуването в интервали с приемане само на вода стимулира способността за възприемане на ума и творческата сила. Модерни изследвания показват, че гладуването повишава произлизащия от мозъка невротрофичен фактор BDNF, който подпомага функционирането на паметта и растежа на нови мозъчни клетки. 

Колко калций на ден е необходим, за да се спасят жените от остеопорозата?

"Изплачи ми река". Ако искате да сте креативни като Стив Джобс, позволете на сълзите ви да се леят. Оторизираната биография на визионера на Apple посочва, че той е плачел непрестанно когато е бил разочарован и нещата не са се получавали така, както иска. Когато се получавали пък много плачел от щастие. Това Джобс наричал "чистота на духа". Сълзите намаляват среса. 

Да отпаднеш от институцията. Да те изключат от училище, друг вид институция или социална организация, може да не означава, че си мързелив и не искаш да учиш, а че не получаваш знанията в тази сфера, която наистина те интересува или знанията не ти се предават в правилната за теб форма на възприятие. Сред известните хора, които са били изключвани от университети и други обучаващи институции, са Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, най-младата жена милиардер на САЩ Елизабет Холмс. Всички те имат 3 качества: това са автодидактични личности (учат се по собствен начин и план), успяват да разберат моделите и правят сбъдващи се прогнози за бъдещето, смели са и вземат дръзки решения.Срамежливост. Инкубация на идеите. Джоан Роулинг - авторката на "Хари Потър", е един от известните творци на нешето време, които са талантливи срамежливи хора. Докато се возила във влакове й хрумвали идеи за герои, но все нямала химикалка под ръка, с която да си ги запише на лист. Така се налагало да прави усилието да ги помни и повече да разсъждава над тях. По този начин умът й се скитал с часове докато пътувала. Вместо да изгради прибързани заключения за своите герои, това й помогнало да усложнява и развива героите. Роулинг е известна с това, че използва креативна фаза на ума, наречена "инкубация". Всеки човек преминава през такава, след като подсъзнателно умът му синтезира цялата информация, с която се е сдобил по време на съзнателната работа. Роулинг позволява на ума си да блуждае, да се откъсва. Това е процес на "безсмислено скитане", при който информацията "се готви", за да произлезе моментът с гениалното хрумване.