Известният графичен експерт от Бразилия Сисеро Мараес, който е експерт в пресъздаването на лицата на отдавна починали хора, представи новата си работа. Сега Мораес е пресъздал лицето на жена, живяла в Исландия преди 500 години и страдала от третичен сифилис, пише Live Science.

Когато Цицерон Морей видял черепа на жена, живяла в Исландия през 16 век, той веднага разбрал, че това ще бъде обект на следващата реконструкция. Когато скелетът на жена беше изваден преди около 10 години от гробището на един от манастирите в Исландия, предварително проучване показа, че тя е била на възраст между 25 и 30 години. Коя е била в живота, все още не е известно, но определено е имала остеоартрит и хипоплазия на зъбния емайл, зъбни дефекти, причинени от недохранване в детството.

Учените също заключиха, че увреждането на черепа показва, че жената е имала сифилис в последния му стадий. Тези лезии бяха толкова тежки, че учените решиха, че това наистина е признак на третичен сифилис, който често води до смърт. Това заболяване, което се предава по полов път, в напреднал стадий, ако не се лекува, води до ужасни язви по лицето, които могат да оставят следите си върху черепа.

"Успях много ефективно да покажа как изглежда третичният сифилис върху лицето на тази жена. Пораженията бяха толкова тежки, че раните стигнаха дори до черепа, и се опитах да покажа как това лице се е променило в резултат на болестта", казва Мораес.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com
 

Въпреки че долната челюст липсваше от черепа, Мораес използва други типични останки, за да създаде възможно най-правдоподобната реконструкция. За да направи това, той изучава черепите на жени от европейски произход, починали на приблизително същата възраст, уточнява Glasnews.bg.

„Все още не е ясно от какво е починала тази жена, тя имаше толкова много болести, но мисля, че сифилисът може да е причината, а ако не, то със сигурност й е причинил много болка и страдание“, казва Мораес.

Сега сифилисът, особено в ранен стадий, може да бъде излекуван с антибиотици, но през 16 век европейците често разчитали на лечебни билки и мехлеми за кожа, съдържащи живак, за да облекчат болестта.

Според Мораес, като се има предвид естеството на нараняванията по черепа, той ги пресъздава като една голяма рана, простираща се от челото по бузата, и също така показва голяма отворена язва на челото й.

"Не знам какъв цвят на косата е имала тази жена, но решихме да я направим руса, така че всичко да изглежда още по-реалистично. Това е отличен пример какво се случва, ако сифилисът не се лекува правилно. Мисля, че сега е малко вероятно такова състояние да се достигне, предвид наличните лекарства. Но ако кажа, че е малко вероятно, това не означава, че е невъзможно“, казва Мораес.

Снимки: Live Science

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук