Ако търсите жилище в Чикаго и сте от славната порода на безстрашните хора, трябва да знаете, че една къща, построена на ужасяващо място, е обявена за продан, пише BG VOICE.

Тя се намира там, където преди време бе ранчото на един от най-зловещите серийни убийци в САЩ.

В края на 70-те под дома на Джон Уен Гейси в Чикаго бяха открити 29 трупа на момчета и млади мъже, негови жертви. 7 години по-късно имотът бе съборен и на негово място бе построена днешната къща.

През последните дни тухленият имот с три спални и две бани в Норууд Парк стигна $459 000.

Така за по-малко от половин милион долара може да имате и обновена кухня, втори етаж на тавана, голям заден двор, гараж за две коли и… близостта до едно наистина ужасяващо минало.

В началото тази история ни най-малко не предполагала зловещ финал. Джон Уен Гейси през по-голямата част от живота си се радвал на обичта на всички.Той бил успешен строителен предприемач, един от най-уважаваните хора в квартала, мъж със семейство и деца, който в свободното си време организирал партита за всички съседи, по време на които специално се преобличал като клоун, за да радва малките.

Именно това превъплъщение по-късно ще му даде прозвището „Клоуна убиец“, а историята му, която обиколила Щатите и света, ще стане основа на един от най-зловещите романи на Стивън Кинг – „То“.

Всъщност единственото, от което многобройните му приятели се оплаквали по време на партитата в дома му, била ужасяващата миризма в него.

Гейси пък обяснявал, че причината е в мястото, на което се намира къщата – заблатен район в близост до езерото Мичиган. Обяснението обаче се оказва съвсем друго – под дъските на добрия стар клоун лежали труповете на момчета и млади мъже, които той измъчвал, изнасилвал и убивал.

Гейси извършвал престъпленията си в продължение на цели шест години, между 1972 и 1978 година, без никой от близките му дори да се усъмни.

Джон Уен Гейси като клоун

По-късно, когато криминалисти и психиатри се опитват да разберат какво е превърнало добре възпитания и образован мъж в сериен убиец, не могат да дадат отговор.

В миналото му не може да се открие нещо, което да го е подтикнало към зверствата по-късно.

Единственото, на което разследващите се натъкват, е, че Гейси паднал от люлка, когато бил на 11 години, заради което имал силни болки и припадъци в следващите години. По-късно бил открит тромб в мозъка му и бил подложен на силно медикаментозно лечение.

А вероятно никой никога нямаше да разкрие, че милият съсед и успешен бизнесмен е зловещ убиец, ако случайно той не бил прибран в ареста.

И не, не защото е бил хванат с окървавени ръце или копаещ гроб в двора си, а заради притежание на марихуана и валиум.

И може би и при този случай той е щял да се измъкне най-много с глоба, ако в ареста не изпада в странно психично състояние и сам не признава на полицаите, че е заровил тяло под къщата си.

Последвалите действия на полицията разкриват ужасяваща картина и шокират всички. А Джон сякаш опиянен от постигнатото и горд от миналото си, сам започва да разказва с подробности на полицаите за убийствата.

Споделя в детайли как подмамва свои млади работници или случайни тийнейджъри в дома или колата си, след което им поставя белезници, изнасилва ги и ги удушава.

Дори разкрива, че понякога държи труповете под леглото си или на тавана дни наред, преди да ги погребе под къщата.

Жертвите му се оказват млади момчета на възраст между 14 и 19 години, най-често негови служители, които той подмамва в дома си.

Но сред тях има и случайно отвлечено момче, работещо в местната аптека, както и зрял семеен мъж, случайно запознал се с Джон. 

Сред труповете се оказва и тялото на сина на един от полицаите, безследно изчезнал година по-рано. Семейството на момчето вярва, че той е избягал с младата си приятелка в съседен град и остава покрусено от ужасяващото откритие. 

Разкритията са приети най-трудно от бившата съпруга на Джон, която не може да приеме, че е живяла в този дом на смъртта заедно с децата си и че е смятала този мъж за осигуряващ закрила и сигурност. Шокирани са и всички приятели, колеги и съседи на Гейси.

Много от тях първоначално смятат, че е станала някаква грешка и Джон е натопен от бизнес конкурент. Хората не могат и да допуснат, че са участвали в десетки партита над трупове.

Гейси е осъден на смърт, но присъдата му се изпълнява чак 14 години по-късно, защото убиецът се опитва да обжалва. Твърди, че няма спомени да е убивал когото и да било. Нито един от опитите му за обжалване не е успешен и на 9 май 1994 г. той получава смъртоносна инжекция.