Лунно затъмнение, макар и само частично, ще могат на наблюдават любителите астрономи тази вечер. То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа.    

Лунното затъмнение е астрономическо явление, което се случва тогава, когато Земята е между Слънцето и Луната, а сянката ѝ пада върху Луната. В резултат на това тя временно се премества в сянката на Земята, създавайки впечатление за затъмнение, съобщава bTV.

Лунните затъмнения са сравнително често срещани и се виждат от много региони на Земята. Те са два вида - пълни и частични. По време на пълно лунно затъмнение Луната е изцяло в сянката на Земята и придобива червеникав или меден оттенък поради разсейването на слънчевата светлина в земната атмосфера.

През октомври 2023 г. ни очакват две затъмнения – слънчево и лунно. Те обикновено идват по двойки и периодът между тях се нарича коридор на затъмнението. Лунното затъмнение винаги се случва по време на Пълнолуние и през 2023 г. може да се наблюдава на 28 октомври в знака Телец.

То ще бъде видимо във всички региони, където по това време ще бъде нощно време. Това включва Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Северна и Източна Южна Америка, както и Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и Арктика и Антарктика.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук