Как се справят най-богатите американци, когато става въпрос за даряване на средства за благотворителност? Според Forbes, на този въпрос може да се отговори по следния начин: не всеки милиардер е готов да споделя състоянието си.

Много от най-богатите хора в САЩ са изключително щедри, като по изчисления на Forbes, 36 членове от класацията Forbes 400 са дарили поне по 1 млрд. долара през живота си. В същото време има и значителен брой милиардери скъперници, които, според изданието, не са дарили почти нищо.

За първи път тази година от Forbes са проверили колко щедър (или пък не) е бил всеки от членовете на Forbes 400. Вероятно изненадващо, голям брой милиардери са свидливи, въпреки финансовото си състояние, пише profit.

Общо 76 милиардери (или близо една пета от включените в тазгодишната класация) получават най-ниския възможен резултат за филантропия – 1, което означава, че са дарили по по-малко от 30 млн. долара, или под 1% от тяхното състояние, през живота си.

Снимка: Twitter

При някои от тях това е съвсем целенасочено. Един от тях е доста отявлен противник на филантропията. Кен Фишер, който основава Fisher Investments с 250 долара през 1979 г., а сега управлява активи на стойност 96 млрд. долара, казва, че не е "почитател на филантропията."

Той не е особено заинтересован от това да отделя доброволно от времето си и е заявявал, че да е част от борда на директорите на организация с нестопанска цел би му "действало разсейващо." (Въпреки всичко, според Forbes, Фишер е дарил най-малко 11.5 млн. долара през годините.)

Снимка: spi-ind.com

Арчи Алдис Емерсън, който натрупва състояние от дърводобив и е третият най-голям земевладелец в САЩ, също е правил подобни коментари през годините.

Когато неговите деца даряват 6 млн. долара на Университета на Орегон за изграждане на лаборатория по горите, която носи неговото име, той казва: "Така се обеднява. По-добре е такива неща да не се правят много често."

Има много други милиардери, за които филантропията изглежда просто не е приоритет. Много от тях нямат фондация, а други са основали собствена фондация, но пък не са направили почти нищо с нея. Някои са си правили реклама с подарък тук или там през годините, но като цяло даренията им въобще не са големи.

Такъв пример е имотният и спортен магнат Стан Кронке. Той е 58-ият най-богат човек в САЩ, но от Forbes са открили само едно-единствено негово дарение. През 2017 г., той и съпругата му Ан Уолтън Кронке (племенница на основателя на Walmart Сам Уолтън) даряват 1 млн. долара на Червения кръст след урагана Харви.

Един от неговите спортни отбори Сейнт Луис Рамс има фондация и подкрепя младежки организации, но разчита на дарения от други. Възможно е Кронке да предпочита да дарява анонимно. Неговият говорител не е отговорил на запитването на Forbes за коментар.

Андрю Бийл - тексаски банкер, чието състояние се оценява на 9.9 млрд. долара, също не изглежда да е дарил много. На уебсайта си той обяснява, че е дарил 1 млн. долара на музей в Далас и "милиони" на колежи и благотворителни организации, както и за награди за постижения в науката и математиката.

Това е относително нищо за човек, който е спечелил над 650 млн. долара дивидент от своите банки само през 2017 г.Снимка: Twitter

Понякога липсата на дарения е свързана с възрастта на милиардера или с това колко наскоро е натрупал състоянието си. Някои от тях сега започват и се очаква в идните години да увеличат дарителската си дейност. Съоснователят на Dropbox Дрю Хюстън, например, листна компанията си на борсата през март, а скоро след това дари 5 млн. долара за нова фондация.

Съоснователят на Snap Еван Спигел финализира IPO-то на компанията през 2017 г. и е обещал да дари 13 млн. акции от клас А на нова фондация в идните две десетилетия. Досега е дарил малко под 1 млн. акции на стойност близо 10 млн. долара. (В същото време друг съосновател на Snap Боби Мърфи е дарил 3.3 млн. акции на стойност 54 млн. долара, за което получава по-висок резултат в класацията на Forbes.)

От изданието признават, че някои резултати може да са прекалено ниски, тъй като не разполагат с пълната картина на дарителската дейност на даден милиардер. Много хора отдавна обявяват публично филантропската си дейност или споделят с Forbes за своите дарения, има обаче и други, които остават анонимни или пък отказват да предоставят информация на изданието.