Зима е, студено е, а много хора се отопляват на ток. Един от най-използваните уреди сред радиаторите и печките, е климатикът. Какво да правим обаче, когато навън е много студено и е възможно климатикът да замръзне.

Това засяга ефективността на уреда и може да предизвика повреди. Основните причини за този проблем са:

* не сте махнали тръбата от дъното на външното тяло

* изключили сте климатика за по-дълго време

* ако вода е текла по външното тяло и то е замръзнало. Ето няколко съвета какво да правим в случай на замръзване на климатика:

* изключете климатика

* проверете филтрите Замръзването може да бъде причинено от ограничен въздушен поток поради замърсяване на филтрите. Почистете филтрите, ако са замърсени.

* проверете вентилатора Ако вентилаторът не работи правилно, това може да причини замръзване. Уверете се, че няма прекъсвания в циркулацията на въздуха.

* проверете нивото на охладителното средство (фрион) Нивото на охладителното средство в системата също може да причини замръзване. Ако нивото е прекалено високо, може да се наложи преглед от професионален техник.

* изчакайте, докато се разтопи След като сте предприели необходимите стъпки, оставете климатика изключен за няколко часа, докато се размрази напълно.

* потърсете професионална помощ Ако проблемът се повтаря и не може да го решите, е възможно да се наложи консултация с техник или сервиз за климатици. Не се препоръчва да използвате огън или други нагревателни устройства за размразяване, защото това може да предизвика повреди и представлява риск от пожар.

Режим  „Defrost”

Всеки климатик разполага с функция за размразяване, наречена  „Defrost”. Процесът на размразяване на климатика е заложен в алгоритъма му на работа. При различните видове и марки климатици алгоритмите на размразяване са различни. Размразяването отнема различно време, тъй като продължителността се определя от стойностите на няколко датчика за температура. 

Когато климатикът работи в режим отопление, се отделя влага във външното тяло. Ако температурите са много ниски може да се получи скреж по външното тяло, който затруднява работата на климатика. Поради тази причина автоматично се задейства режим „Defrost”.

Ако климатикът ви замръзне, започва да духа на студено за кратко и по този начин премахва натрупалия се скреж. Ако режимът се активира много често, това е сигнал, че има проблем с вашия климатик. Затова се препоръчва редовна да му правите профилактика и всеки месец да почиствате филтъра.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук