Британска пациентка свири на цигулка докато хирурзи отстраняваха от черепа ѝ тумор в мозъка. Необичайната операция се е състояла в болницата на "Кингс колидж", съобщават световните агенции. 

Това не е необичаен метод - мнозина пациенти са държани будни, за да се проверява в реално време дали при операцията не е засегнат важен център, обясняват от "Кингс колидж". 

Туморът на 53-годишната Дагмар Търнър от остров Райт е бил в зона, която контролира фините движения на лявата ѝ ръка. За да избегнат щети, хирурзите помолили жената да използва 40-годишната си страст към цигулката.

В болницата се правят около 400 подобни операции, често с извеждане на пациента от упойка, за да е буден по време на манипулациите, уточняват от болницата.

"За пръв път правя операция, докато пациентът свири.

Премахнахме над 90% от тумора, включително всички места, които подозираме, че действат агресивно към околните тъкани, а в същото време запазихме пълната функционалност на лявата ѝ ръка", коментира проф. Кеюмарс Ашкан, консултант по неврохирургия в университетската болница в Лондон.