Калдерата (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него) на Националния парк Йелоустоун днес е наричана супервулкан. Редица катаклизми могат да бъдат предизвикани в случай на освобождаване на горещото вещество, съобщават световните издания.

Неспокойната, меко казано, зона се наблюдава постоянно от Американската геоложка служба. Досега специалистите не са установили никакви процеси, които да показват скорошно бедствие, докато в същото време Брайън Уолш вече е нарисувал мрачна картина на близкото бъдеще на нашата планета и на всички живи същества.Изригванията винаги се предшестват от земетресения, които се усилват всеки път. Именно трусовете на повърхността показват, че голямо количество магма се движи навън. Всеки път налягането се повишава. То ще отслабне едва когато магмата най-накрая пробие земната кора и се изстреля като шампанско от бутилка. Атмосферата ще бъде отровена: токсичните вещества ще започнат да се разпространяват в Северна Америка, а пепелта ще се разпространи по целия свят, което ще провокира вулканична зима.

Лавата ще се разпространи в радиус от около 67 километра, отбеляза ученият. Суспендираните частици ще се издигнат на височина от 24 километра и ще покрият целия континент. Болниците ще бъдат затрупани с жертви, тъй като силикатът в пепелта буквално реже белите дробове при вдишване. Жителите ще започнат да кашлят кръв.

Вулканичната зима ще доведе до климатични промени и в резултат на това до глад. Температурите могат да спаднат с 8°C в продължение на десет или повече години, много растения няма да издържат на такъв спад. Съединените щати ще са в опасност, нито едно място няма да е в безопасност. Трудно е да се каже как светът би се справил с последиците от изригването.

Превод и редакция: БЛИЦ