Учените от Оксфорд, въз основа на добре познатата еволюционна теория, са направили предположение за възможната визия на представителите на извънземни цивилизации и тяхното поведение, съобщава изданието International Journal of Astrobiology. 

Според изследователите, извънземните могат да имат хуманоиден облик благодарение на процес, например като естествения подбор. Теорията им се основава на аргумента, че най-силната форма на живот оцелява.

Един от авторите на изследването в Оксфорд, Сам Ливайн, е разказал, че учените в своето изследване разчитат на алтернативен подход към хипотетичната астробиология. С други думи, те прилагат еволюционна теория, за да моделират живота в извънземни условия.

Експертът нарича това много полезен подход, тъй като подобни модели могат да се прилагат и за силициеви форми на живот, които нямат ДНК или дишат азот.

Благодарение на теорията за извънземен естествен отбор, изследователите са създали модел за извънземна еволюция и са изследвали възможността за сложни форми на живот на далечни екзопланети.

В резултат на изследването учените са стигнали до заключението, че извънземните форми на живот, както и земните, ще оцелеят няколко основни периода и в крайна сметка ще придобият човешки вид.

Превод и редакция: БЛИЦ