Учените от университета в Кайро разкриха точната причина за смъртта на древния египетски фараон Секененр Таа II, управлявал от около 1569-1554 г. пр. Н. Е.

Резултатите от изследването на мумията на владетеля са публикувани в списание Frontiers in Medicine.

Секененра Таа II управлява Южен Египет по време на окупацията на Хиксос. Смята се, че царуването му е краткотрайно и той е убит при опит да прогони хиксосите. Точната причина за смъртта на фараона обаче остана загадка.

Учените са изследвали мумията на фараона, открита в края на 19 век, с помощта на компютърна томография.

Оказало се, че владетелят е получил няколко сериозни наранявания на главата, които са били добре прикрити. По-рано се смяташе, че лошото състояние на мумията показвало, че балсамирането е извършено набързо.

Според учените Секененра бил на бойното поле, а след това бил заловен и жестоко екзекутиран. Раните съответстват на петте оръжия на хиксосите, което показва церемониална екзекуция.

По време на смъртта си той е бил на 40 години. От проучванията станало още ясно, че балсаматорите използвали сложни техники, за да скрият увреждането на черепа, употребявайки материал, който функционира подобно на имплантите в съвременната пластична хирургия.

Превод БЛИЦ