В египетското селище Сакара е открита гробницата на много богат човек - жрец на Старото царство. Тя е останала недокосната в продължение на 4500 години и съдържа множество ценни предмети, съобщават световните издания.

По време на изследването на древното погребение вниманието на учените е привлечено не само от богатството, но и от една аномалия, която може напълно да промени древната египетска история.

Според думите на  Амир Шахин, професор по ревматология в университета в Кайро, черепът на 35-годишния жрец има женски черти. Някои кости са се оказали подути, което показва вид процеси в тялото. Костите на единия крак не са били здрави, а коленете били изкривени.

Специалистите са решили да проучат близките на мъжа. Майка му имала подобни проблеми. Учените заключават, че семейството е страдало от анемия, която е наследствена. В същото време членовете на семейството умират на различни възрасти и теорията за анемията не се потвърждава напълно.

С течение на времето археолозите са намерили друго обяснение: хората са могли да бъдат убити от епидемия, най-вероятно малария. Ако тази версия бъде потвърдена, тогава историята на Древен Египет ще бъде допълнена. Учените предварително считат, че са открили първия потвърден случай на малария, който се е случил преди хилядолетия.

35-годишният жрец Вахтие е служил при третия фараон от 5-та династия Нефериркар. Мъжът бил погребан с почести и в съответствие с всички правила, които се спазвали в древния свят.

Превод и редакция: БЛИЦ