Обсадата на Търново през пролетта и лятото на 1393 година е едно от най-неприятните събития в българската история. Този момент бележи края на Втората българска държава и ни поставя в ситуацията да се върнем назад в развитието си за следващите почти 500 години, пише Poznanieto.bg.

Днес ще разгледаме повече по темата и ще откроим един интересeн факт – кой българин води защитата на столицата ни срещу османските орди.

Какво не знаем за обсадата на Търново през 1393 година

Предпоставка за обсадата е загубата при битката на Косово поле на обединената християнска армия срещу османците през 1389 година. На практика тя ознаменува оттеглянето на Сърбия и България като фактори срещу османците и поставя унгарците в сложна ситуация.

Това дава възможност на Баязид – новият султан – да продължи с похода си срещу балканските народи и да се насочи към сърцето на Балканския полуостров – Търновското царство. Баязид събира огромна армия, с която решава да сложи край на тази българска държава.

По това време, българския владетел Иван Шишман е в Никопол, като се смята, че очаква помощ от унгарците, за да се справи с нашествието на османците. Това като официално обяснение не е напълно вярно, тъй като е по-логично той да е избягaл от Търново, за да не участва в продължителната обсада и да не го сполети гнева на Баязид. Поради тази причина се появява друг водещ защитник на града – това е патриарх Евтимий.

Кой е патриарх Евтимий – защитникът на Търново

Смята се, че Евтимий е роден през 1327 година в Търново. Той е едно от най-известните български духовни лица през XIV век. Ученик на известния Теодосий Търновски, Евтимий продължава своето образование в Цариград и Света гора и се превръща в символ на знанието и духовната чистота. Това е и причината през 1375 да бъде предложен за патриарх от търновските боляри. Евтимий е убеден исихаст, което със сигурност влиза в противоречие с поста, който ще заеме, но въпреки това той приема.

По този начин, в това трудно време, патриарх Евтимий се превръща в символ за българите. По време на обсадата на Търново през пролетта и лятото на 1393 година, се приема, че той ръководи защитата на града.

Под ръководство трябва да се разбира, че той помага на защитниците да държат висок морала си и да не се предават в тази трудна ситуация. Въпреки това неговите усилия не са достатъчни и на 17 юли 1393 година Търново пада под напора на Баязид.

Теории защо пада Търново под османска власт

Търново пада след около 3-месечна обсада и това води до различни теории как е бил превзет. Ще се спрем на основните 2 от тях:

Предателство – Теорията за предателство е развита широко в нашата литература от хора като Иван Вазов в неговото стихотворение Жидов гроб. Там се споменава за предател, който в тъмните дебри на нощта отваря една от портите за османските орди и по този начин им помага да превземат града.

Версия на тази теория е свързана, че предателят е от еврейски произход, но това се приема, че е по-скоро свързано с недоволството на населението на Търново от еврейката Сара – втората съпруга на бащата на Иван Шишман – Иван Александър.

Винага на Сара е свързана с факта, че под неин натиск, Иван Александър отслабва българската държава, като я разделя на 2 големи части, които се управляват самостоятелно от 2-мата му сина – Иван Шишман и Иван Срацимир

Упадък на България – Това обяснение се приема от повечето български историци. България бива сериозно отслабена от слабите царе като Иван Александър и неговите синове. Освен това, в края на XIV век България е сериозно засегната от поредица от слаби земеделски реколти.

Те в комбинацията с чумните епидемии отслабват много демографския потенциал на страната. Като комбинираме всички тези фактори, трябва да се изправим пред факта, че Търновското царство просто не е имало необходимият демографски потенциал да се справи в набиращите сила османци през 1393 година. При обсадата на Търново вече е много късно да се реагира спрямо грозящата ни опасност от османците и неизбеvното се случва.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук