Откъде е дошла халвата по нашите земи и как се е превърнала в истински символ за един български град, разказва "Факти".

Историята на халвата по нашите земи

Приема се, че халвата е била създадена в древна Персия и след това постепенно се разпространява в Близкия изток. Тя стига до Източна Европа, следвайки възхода на Османската империя през XIV, XV и XVI век.

По нашите земи се смята, че това сладко изкушение започва да се налага чак през XVI век. Така поне пишат пътешественици, които са преминавали през българските земи.

Яхнаджийници и бозаджийници

Интересното е, че османските власти явно се опитват да популяризират това сладко изкушение, като държат цената ниска и достъпна за населението. Затова в почти всички градове има майстори по халва, които освен халва приготвят и боза.

Това довежда до изразът "халваджия за бозаджия", защото първоначално двете лакомства се произвеждали от едни и същи хора и едното изделение подпомагало консумацията за другото.

Кой е градът на халвата в България

Отговорът на въпроса е град Ябланица. Интересно е, че популярността на града като столица на халвата настъпва много след Освобождението и е свързана с един конкретен човек - Иван Стефанов Богоев, известен като Иван Сладкаря.

Той е родом от Прилеп (Македония), където усвоява умението за изработване на сладки деликатеси като халва, локум и различни бонбони.

След опити да започне собствен бизнес в София в началото на XX век. Той се оказва неуспешен и той се мести из няколко населени места, като най-накрая се установява в Ябланица около 1930 година.

Тук Иван Богоев не само продължава да развива сладкарските си умения, но и добавя към асортимента си местното бяло ябланско сладко, което прославя и развива. Бизнесът му процъфтява в Ябланица, където той успява да си създаде сериозна популярност.

Кога се появява популярността на Ябланската халва

Това се случва по-късно. Ябланица е една от първите важни спирки по автобусния маршрут между София и Варна.

След промените през 1944 г., местните власти решават, че не бива да прекратяват производството на халва в Ябланица, а по-добре да го преобразуват в държавно.

По този начин се стъпва върху разработената основа от Иван Богоев и към него се добавя подходящото местоположение на Ябланица.

По този начин, градът става задължителна спирка за всички пътуващи между Варна и София и става известен като "градът на халвата".

Нещо, което нашите читатели над 50 години със сигурност си спомнят много добре!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук