Синият е един от най-разпознаваемите цветове, тъй като го свързваме с цвета на небето и морето, които присъстват навсякъде около нас. То е основен цвят от спектъра на бялата светлина и един от трите основни цвята, от смесването на които се получават всички останали цветове, пише Actualno.com.

История на синия цвят

Интересна е историята на синия цвят, който в древността е считан за магически, притежаващ мистични сили, по-късно се възприема като цвета на кралските особи, а след това синьото багрило се използва за униформите във флота, болниците и за работниците в промишлеността.

От кралете до фабриките – странен път извървява този цвят, свързван и асоцииран със спокойствието, считан, че повишава производителността, че продава и убеждава успешно.

Мистичността на цвета е породена от редкостта му и от трудния достъп до този цвят, за който химикът Хайнц Берке отбелязва, че онова, което го прави толкова рядък цвят е фактът, че не е земен цвят... "не го намираме в почвата“.

Най-ранните форми на син пигмент са били извлечени от полускъпоценни варовикови скали "лапис лазули“, откъдето идва и името на цвета – латинската дума "lapis“ се превежда като "камък“, а "lazuli“ означава "синьо“. Лапис лазули е бил особено популярен в древен Шумер и Египет, където камъкът е използван за направа на бижута и дори за гробницата на фараона Тутанкамон.

Нюанси на синия цвят

Отличават се многобройни нюанси и оттенъци на синия цвят, сред които: ултрамарин, особено популярен по време на италианския Ренесанс и един от най-разпространените цветове в историята на западното изкуство, египетско синьо – цвят, създаден преди около 4500 години за задоволяване на нуждите на Египет, откъдето носи и името си, синтетичен пигмент, индиго, цветът, кръстен на растението, от което се добива, подхранил търговията с африкански роби и станал част от "цветния спектър“ на Исак Нютон, пруското синьо, синтетичен цвят, чиято родина през 18 век е Германия, азурит, кобалтово синьо, циан – синьо-зелен цвят, турско синьо, чиято история е интересна, а името му не е случайно и е свързано със страната, от която произхожда – Турция.

Със сигурност знаете как изглежда този цвят и вероятно дори имате дрехи и аксесоари в гардероба си, решени в него, но е твърде вероятно да не подозирате каква е историята на любимото ви турско синьо, намиращо приложение както в интериора, така и в модата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук