Това е историята на един специален български войвода, който успява да спаси българите от Родопите и Одринско от изстъпленията на местните турски големци. Според една от най-известните песни за него, той превръща “турците в рая, а българите в господари” в Родопите. Става въпрос за Ангел Кариотов или известен като Ангел войвода, пише Poznanieto.bg.

Кой е Ангел войвода?

Ангел Кариотов е роден през 1812 година в село Козлук, в Пловдивска област. За това как се захваща с хайдутлъка има няколко хипотези, най-популярната е свързана с неговата сестра. Младият Ангел се е занимавал с овцевъдство. Турците постоянно идвали при него и вземали от овцете му. Той търпял и търпял, но един път посегнали на сестра му и това преляло чашата. Ангел Кариотов се отказва от животновъдството и се захваща с хайдутлъка.

Дълго време следи турците, които са напокостили на неговото семейство и накрая ги убива. Излага ги на мегдана на селото и тъй като е неграмотен, кара попът да напише следната бележка върху телата им: "Това ще се случи на всеки, който посегне на честта на българската жена".

С какво остава в историята Ангел войвода?

Той финансира единственият български манастир, създаден в Османската империя. За разлика от повечето хайдути, той наистина постига нещо изключително. Успява да осигури в голяма степен парите за построяването на Араповския манастир, намиращ се на няколко километра от Асеновград. Специалното за този манастир е, че той е единственият, построен в рамките на Османската империя.

Стига чак в Цариград

Ангел войвода успява да постигне нещо изключително. Българите в Одринско му се оплакали от Мушон бей – това бил евреин лихвар от Цариград, който поел събирането на десятъка, но неговите гавази събирали двойно и тройно от българите. Ангел войвода заедно с двама свой другари отишъл в Цариград, където намерил дюкяна на евреина, убил го и му задигнал всичкото злато, което върнал на селяните в Одринско. Но, за нещастие, Мушон бей бил близък приятел на везира. Съответно, срещу Ангел войвода била изпратена сериозна турска потерия. Дружината на българина била обградена от османците и тогава той изпратил съобщение до главатаря на турците Джелал Ахмед.

В нея пишело следното:

"С първия куршум ще улуча хрътката ти" – Прочел Джелал това и видял как хрътката му била застреляна;

"С втория куршум ще улуча полумесеца на знамето ти". Току бил прочел Джелал и това, и видял как знамето било отнесено от втория куршум;

"С третия куршум ще улуча главата ти, ако не върнеш хората си назад". Тогава Джелал Ахмед казал на хората си да се връщат обратно и се отказал да преследва Ангел войвода.

Песните за Ангел войвода

Ангел войвода умира в Хилендарския манастир през 1864 година. Тъй като е неграмотен, той моли един от монасите да записва неговите завети, останали в библиотеката на манастира. За разлика от повечето хайдути, Ангел войвода въвежда организация, ред и дисциплина в своята дружина, която служи по-късно за пример на хора като Георги Раковски. Не е бил алчен за пари и поради тази причина остава в народния фолклор с много песни. В най-известната от тях се пее, че:

“Докато Ангел войвода със своята дружина царува в Родопите, турците са рая, а българите – господари“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук