Днес ще ви представим историята на един специален български град, който играе ключова роля в един от най-важните моменти в българската история. А името му от гръцки означава "панаир", пише Poznanieto.bg.

Кой е "панаирският" град в България?

Става въпрос за град Панагюрище. Тези земи са обитавани от хилядолетия. Всички знаем за известното панагюрско съкровище, което е доказателство за наличието на живот по тези земи от дълбока древност. Наблизо се намират и руините на древните български крепости Красен и Душковченин.

От друга страна, официално самото селище е основано много по-късно. Това се случва в рамките на Османската империя. Името му идва от думата "панагюр", която е вариант на съответната дума на гръцки, която означава "панаир". Причината да бъде кръстен по този начин градът е, че на старото място на селището е имало малък панаир. В следващите години селището се премества на сегашното ми местополжение.

Враждата в Панагюрище

Разбира се, вражда е малко силна дума. По-скоро става въпрос за това, че в рамките на XVI и XVII век много българи от различни краища на нашето землище се преместват в Панагюрище. Основно това са жители от Македония – Дебър, Прилеп и Костур. Това разделя селището на отделни махали от преселници и води до напрежение между отделните махали, които са представители на различни части от българското землище. Доказателство за това е, че в града, дори и в днешно време, се среща много смесен говор. Той се намира на ръба на ятовата граница и може да чуете, както източнобългарски, така и западнобългарски диалект.

Въпреки това, в рамките на нашето Възраждане, има сериозен подем на занаятите. Тук се развива силно джелепство, мутафчийство, абаджийство, обущарство и още много други. Разбира се, най-известната е Панагюрската златна школа. Златарите от града са негов символ и запазена марка спрямо всички останали занаяти.

Важността на Панагюрище за България

Той играе своята голяма роля най-вече по време на Априлското въстание. Още преди това Васил Левски основава тук свой революционен комитет, който служи като основа за Апостолите по време на Априлското въстание и те стъпват върху неговата организация.

Панагюрище е изключително важно средище за IV революционен окръг. Само на около 8 км от града се провежда, на практика, Първото Народно събрание в нашата история – според новата история, а не църковно-народните събори от времето на Първата ни държава.

Оборище, като място на събиране на български народни представители на 14 април 1876, е кулминацията на усилията на поколения българи за освобождението на България. Разбира се, намира се и един предател, който разваля всичко. Името му е известно на част от историците, но е по-добре да бъде забравено в нашата история.

Как българите сами се справят с предателя от Оборище?

Повечето от вас, които са ходили в местността Оборище, може би са виждали паметника, на който са изписани имената на представителите на това събрание. Когато е построен е имало и името на предателя. Но поколения българи го зачертават върху камъка и в момента има само една резка на мястото на неговото име. Това е справедливото наказание за неговите действия. По този начин българският народ му дава заслужената присъда.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук