Хората, които са на крачка от смъртта, започват да мислят за различни неща, но почти никога за самата смърт. Потребители на портала Reddit, оцелели по чудо, са разказали за преживяванията си в най-страшните моменти, съобщават световните издания.

Мнозина са отбелязали, че преди отиването в другия свят, съзнанието работи като часовник. Хората не са виждали светлини и тунелите по време на експлозии или по време на произшествия: те само отчитали всичко, което се случвало наоколо. Така например, един потребител си мислел, че ще изглежда нелепо без вежди, когато граната избухнала точно до него по време на работа.

Имало и много преживяли подобни инциденти, които са започнали да си спомнят за своите роднини. Те били успокоени от факта, че има близки, които ще бъдат до тях в последните минути.

Мъж, пострадал от инсулт, помолил брат си да направи снимка преди да изпадне в кома. Той искал да разбере колко зле изглежда. Както се оказало, външният му вид наистина бил ужасен. Пациентът дошъл в съзнание месец по-късно.

По този начин умиращите хора не мислят за самата смърт. Те анализират абсолютно всичко до последния дъх. Понякога прокрадващите се мисли са абсурдни и не съвсем подходящи.