Директор на училище в Китай бе уволнен, след като стана ясно, че тайно копаел криптовалути, използвайки електричеството в училището.

Учителите в училището в провинция Хънан се усъмнили, че има нещо нередно заради виещия шум, който не спирал ден и нощ.

Това довело до откриването на машините, които впоследствие станало ясно, че копаели етериум.

Машините на директора били навъртяли сметка за елетричество в размер на 14 700 юана (2 100 долара).

На директора Лей Хуа преди това било докладвано за завишеното потребление на електричество, но той заявил, че това се дължи на климатиците и на отоплителните тела.

Бившият вече директор бил инсталирал общо осем машини в компютърната зала на училището между лятото на 2017 и лятото на 2018 г.

Директорът първоначално похарчил 10 000 юана за една машина, която искал да използва вкъщи. След като видял обаче какви са сметките за електричество, решил да премести машината в училище.

Заместник-директорът също се присъединил към схемата и купил девета машина за себе си през януари, която също била инсталирана в училището.

Вследствие на това компютърната мрежа на училището се претоварвала и това пречело на учебния процес.

Директорът бил уволнен през октомври, а заместник-директорът получил официално предупреждение.

"Шумът и топлината от девет активно работещи машини трябва да са били много осезателни," казва пред BBC Матю Хики, експерт по киберсигурност в Hacker House.

"За съжаление, кражбата на електричество е един от начините, по които хората се опитват да максимизират приходите си. Избягването на тези разходи може драстично да повиши възвръщаемостта от копаенето на критопвалути."