Стикери със забрана на  мобилните телефони се появиха в автобусите по линия №7 в Пловдив и изправиха на нокти някои от по-младите пътници. Знаците със зачертан  GSM, подобни на тези в банките, са сложени на стъклата до предните седалки, където обикновено има места за инвалиди, съобщава "Марица".

Пътниците се чудят на стикера, а шофьорите обясняват, че забраната е въведена, защото безкрайното бърборене по телефона им пречи на работата.

Един от водачите уточни, че стикерите са препоръчителни и няма проблем някой пътник да размени няколко думи с близък или приятел, ако му позвънят, докато се вози в рейса. Не е нормално обаче да се говори по мобилния телефон от първата до последната спирка, при това често на висок глас.  

"Говоренето по телефона в автобуса  не е забранено, но е неприемливо и невъзпитано", коментира инж. Веселин Дошков,  управител на фирма "Хеброс бус", която обслужва линия №7. Инж. Дошков допълни, че стикерите са сложени по настояване на самите шофьори и неслучайно в близост до кабината. 

Новите автобуси за извънградски линии идват със заводски  стикери за забрана на разговори по GSM, което означава, че и производителите отчитат рисковете от употребата на мобилни телефони в обществения транспорт. 

Мярката се прилага, за да няма смущения в електрониката, свързана с двигателя. Инж. Дошков допълни, че в Япония например преди качването в обществен транспорт изключват мобилните си телефони, за да не звънят и да не смущават спокойствието на останалите пътници. Освен това шумните разговори разсейват шофьорите и създават предпоставки за произшествия. 

В Наредбата за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Пловдив няма забрана за разговори по GSM, коментира инж. Пламен Вълков, директор на ОП "Организация и контрол на транспорта". Той обаче напомни, че със същата Наредба се забранява нарушаването на спокойствието на пътниците.  Към тази категория би могло да се отнесе продължителното и шумно говорене по GSM. 

Според Наредбата забраната за говорене по телефона важи за шофьорите. Но не са редки случаите, когато точно те я нарушават.