Докато в европейските страни се чудят и маят как да увеличат раждаемостта, в Индия, напротив, се опитват да я намалят. Пренаселването е основен глобален проблем на тази страна. 

Най-вероятно, мнозина са чували, как в Китай са се борили с раждаемостта: там просто забраниха на семействата да имат повече от едно дете. Впоследствие забраната бе премахната.

Ръководството на Индия обаче тръгна по друг път, започвайки от втората половина на миналото столетие, усилено пропагандирайки стерилизацията. 

Освен това, всеки, който се реши на такава - не е важно мъж или жена, ще получи от държавата определени облекчения и привилегии: недвижимост, земя, данъчни облекчения и много други. 

Всичките тези програми за намаляване на раждаемостта действат в Индия и в момента. Също така, самият подход към поощрителните мерки постоянно се усъвършенстват, те стават все по-универсални и ефективни. 

Но, от друга страна, налице са и някои сериозни деформации, които отговарят на руската поговорка, родила се по време на Петър Първи: Ако в Москва бръснат брадите, то на друго място директно секат главите. 

В отделните щати на Индия журналистите за голямо свое учудване изведнъж откриха, че за возене на влак без билет вас не само могат да ви глобят или да ви вкарат в затвора за няколко дни, но и дори да ви стерилизират. 

Наистина изобретателността на чиновниците няма никакъв предел, когато те искат да угодят на висшестоящите. 

Трябва да се отбележи, че само от началото на текущия век над 8 милиона индийци са се подложили на стерилизация. 

Като цяло, естествено, доброволно, но все пак има известен процент, който е станал жертва на чиновниците. Размерът му обаче не е известен. 

Превод и редакция: БЛИЦ