Повечето хора обичат своите домашни любимци като деца. Въпреки това поведението ни понякога вреди на косматия ни приятел, предава "Дарик". Ето 5 грешки, които може би допускате:

1. Да го гушкате и целувате по всяко време


Когато минем покрай кучето или котката си ни обзема неистово желание да ги гушкаме и галим. Но за животните това е стресиращо и неприятно преживяване.

Можете да научите домашния си любимец да отговаря на определени команди, така че при изпълнението им да очаква да бъде вдигнат и гушнат.

2. Да го будите, когато ви скимне

Както се стараете да пазите тишина, когато някой от семейството спи, така трябва да се отнасяте и към съня на косматия си приятел. Внезапното събуждане е ужасно стресиращо за него.

Не е нужно да го завивате като бебе и да го наглеждате час по час, достатъчно е да не смущавате почивката му без основателна причина.

3. Постоянно да го гледате

Ако някой ви гледа по цял ден – няма да ви бъде приятно. Не мислете, че с животните е различно. Още повече, че при тях продължителното втренчване обикновено предвещава опасност или предстояща схватка.

Избягвайте да гледате домашния си любимец директно в очите, защото това със сигурност би го изнервило.

4. Да му се карате за храна

Преди да се скарате на сладкия крадец и да го накажете, замислете се. Животните имат инстинкти, които не могат да потискат, защото нямат механизъм за самоконтрол.

Не изкушавайте домашния си любимец с надеждата, че ще се научи да се владее. Прибирайте храната в хладилника.

5. Да използвате различни думи за една и съща команда

Използвайте винаги една и съща команда за едно и също нещо.

Ако използвате различни думи, то вашият домашен любимец няма да ви разбере и ще се обърка.