Все повече и повече папагали се забелязват в центъра на гръцката столица, тъй като екзотичните птици са създали постоянно нарастващи колонии, казват учените, цитирани от "Български новини".

В Националната градина, зелен оазис, разположен до гръцкия парламент, десетки от тези птици са създали гнезда, които придават екзотично усещане на Атина.

Лефтерис Ставракас, учен в Гръцкото орнитологично дружество, казва, че в Атина има два вида папагали. Зеленият папагал, първоначално внесен от Азия и сиво-зеленото папагалче, чието първоначално местообитание е районът на Амазонка в Южна Америка.

Той обяснява, че папагалите са забелязани в Атина от 80-те години на миналия век, населението им се увеличава постоянно през последните няколко години.

„Зеленият папагал се появи в Атина в края на осемдесетте години и създаде колонии в цялата столица. През последните години сиво-зеленото население се е увеличило много. Те са били забелязани да летят до Ликавитон. Те са намерили идеални условия за възпроизвеждане. В Националната градина има голяма колония и ние ги срещаме и в северните предградия. “

Ставракас припомня и градска легенда, според която първите птици са пуснати в началото на 80-те години на сега разрушеното летище в Атина, когато един контейнер се чупи и птиците бягат от клетките си.

Екзотичните птици процъфтяват заради идеалния климат на Атина, казва Ставракас.