Разходката с малка яхта излиза тройно по-евтино от сърфирането с джет на морето у нас това лято. Това показа проверка, направена от в. “Монитор“.

За 1 час круиз из Варненския залив и тематично гръцко парти цената е 20 лева на човек, а с бонус храна и напитки - 32 лв.

Карането на джет на Слънчев бряг за 15 минути струва 80 лева, а за 20 минути цената е 90 лева.

Наемите на яхти обаче са солени в зависимост от екстрите и големината. 275 евро на ден струва удоволствието за яхта с 6 спални места, 400 евро за по-луксозна. Наемът на суперлуксозен съд с всевъзможни екстри излиза от 500 до1000 евро на ден.

Моминско или ергенско парти на яхта пък е най-новият хит това лято в Албена. Офертата включва и специално организиран полет с парашут за булката или младоженеца. Пътува се от Балчик до Албена, нос Калиакра, след това обяд или следобедна закуска в мидената ферма „Дълбока” с бутилки шампанско.

Сред предложенията за разходки са и атракционните туристически корабчета с вид на каравелата на Христофор Колумб. Разходката започва по предварително определен час и след резервация.

Възможна е и анимация на борда, като пиратско парти и други морски забавления. Офертата на север за възрастни е 25 лв., а за деца - 15 лв.

По 10 лева на човек пък излиза 30-минутна разходка с лодка по устието на река Камчия. Деца до 3 години се качват безплатно. За търсачите на екстремни изживявания са предложенията за преход с каяк по река. Цената за двудневния преход е 90 лева. Eднодневно приключение с каяк по Камчия, във Варненския залив или по язовир „Цонево“ плюс обяд пък може да се уреди за 50 лева, като при допълнителна договорка цената може да се свали до 35 лева.

В Слънчев бряг всевъзможни атракции във водата и на плажа са на миналогодишните цени заради липсата на туристи. Тези, които искат да се забавляват върху морските вълни със семейството и приятели, могат да наемат надуваем банан за 8 души. Това приключение е подходящо както за възрастни, така и за деца.

Десетминутен екшън струва 20 лева на човек
Друг воден атракцион - стинг рей, сериозно вдига летвата на адреналина. Тук пасажерите не седят удобно като в диван, а са легнали по корем и се държат за специални дръжки по време на целия трип. Предпочитан е от по-млади любители на силните усещания и високия адреналин. Ако се ползва от двама, цената е по 25 лева на човек, ако са трима - по 23 лева, ако са четирима или петима - по 20 лева.
Както всяка година, така и това лято курортът предлага на туристите летене с парашут над морето. Екскурзията в небето си остава най-екстремното преживяване и този сезон. Търсачите на силни усещания могат да летят индивидуално или по двойки. Ако са двама,
за вълнуващ 10-15-минутен полет с парашут над вълните се заплаща по 65 лв.

Излитането и приземяването е на борда на специализиран плавателен съд, наречен паракрафт. На морския съд има и фотограф, който може да заснеме екскурзията на туриста.

Парашутът се издига на височина между 150 и 300 метра, където туристите се наслаждават на незабравими гледки над Слънчев бряг. Има задължителна екипировка - обезопасителни колани и спасителна жилетка. Най-евтината атракция на градския плаж във Варна пък е ролбата.

Само 2 лв. е билетчето за водната пързалка, а при платени 10 спускания цената пада на левче. Тук са най-ниски и цените за разходка с водно колело - 5 лв. за час, докато по курортите същото удоволствие излиза двойно. Там обаче се предлагат повече атракции, които липсват на варненския плаж. Возенето на банан е 20 лева на човек, водни ски – 40 лева, водно колело – 20 лева за час, сърф – 30 лв. флай борд – 70 лв. за 10 минути и 90 лв. за 15 мин. Най-скъп е панорамният полет с парашут, теглен от моторница - 60 лв. Воден джет за 10 минути в курортите е 50 лева, за 15 минути – 70 лв. и 100 лева за половин час.

Водни забавления за туристите има и недалеч от плажа - в аквапарка на Златни пясъци „Акваполис”. Входът е според височината, а не според възрастта. Безплатен за целия сезон достъп до атракционите в него имат деца, високи до 90 см. Израсналите до 120 см след 15 юни ще плащат 15-16 лв., а над този ръст цената скача до 33-35 лв. за целодневно пребиваване, но входът пада почти наполовина в следобедните часове. Поради липсата на летовници цените на водните атракции са същите както през миналия слаб сезон. Не е поскъпнало и плуването с делфин. Уникалното изживяване се предлага у нас единствено в Делфинариума и се радва на огромен интерес от страна на българи и чужденци, които правят резервации месеци напред, като удоволствието е 200 лв.

Търсачите на екстремни изживявания ще могат да се разходят и до Аспарухов мост, откъдето да си вдигнат адреналина с бънджи скокове от най-високата част на съоръжението – 52 метра. За целта там местният клуб „Адреналин“ е монтирал специална конзола, която се ползва от смелчаците. Цена за ученици и студенти е 40 лева, а за всички останали – 50 лева. Забавления и вдигане на адреналина във вечерните часове на дена предлага и зоната за отдих край Морска гара - Варна.

В аквапарка на Албена плащат 13 лв. за сейф и хавлия
Аквапаркът в Албена е най-голямата водна атракция по Добруджанското море. Безплатен и неограничен достъп до водните атракции имат само гостите на 9 хотела. Безплатен е и входът за деца с ръст до 90 см.

Целодневен пакет за уикенда за възрастни е 39 лв. на човек, за деца от 91 до 120 см е 18 лв. Ползването на сейф и хавлия също се заплаща, съответно по 6 и 7 лева. Целодневен пакет от понеделник до петък за възрастен е 30 лв., за деца от 91 до 120 см е 16 лв.
Забавленията с рингове е най-предпочитаната атракция от туристите по Северното Черноморие. 20 лв. струва на човек тегленето с ринг от моторница. 2 мили на водни ски е 35 лв. 20 лв. пък е каране на водно колело за 1 час. Разходка с лодка за 30 мин. е 8 лв. за възрастен и 6 лв. за дете. Богатите туристи пък си позволяват да се поглезят със скок с парашут – 70 лв., или пък да карат джет за 50 лв. за 10 минути.

Джип сафари и риболов в открито море са други гевезлъци за туристите по Добруджанското Черноморие. 30 лв. струва 3-часов риболов навътре в морето. В цената влизат въдици, стръв, обяд по време на риболова. Естествено, в менюто е включена и бира за разхлаждане в лятната жега.

70 лв. за гмуркане до самолета на Тато
За по-големите търсачи на адреналина са подводните разходки до потънали кораби и подводни забележителности. Най-търсени са подводните турове на 22 метра дълбочина в морето срещу курорта Св. св. Константин и Елена, където преди години бе потопен правителственият самолет Ту-154 на Тодор Живков. Дотам обаче стигат само туристи с водолазна подготовка. За начинаещи се организират гмуркания на малки дълбочини за 35-40 минути с клип за спомен под водата, плащат се от 50 до 70 лв.

Курортите на север предлагат и атракции на сушата. Най-мързеливите летовници могат да си наемат електровело рикша, а тези, които искат да въртят педали – малка рикша. Албена се радва на интерес от страна на гостите си към конната база в курорта, която предлага разходка за начинаещи и за добри ездачи, училище по езда. Хлапетата пък могат да яздят шотландско пони.