Някои специалисти смятат, че 12-те зодиакални знаци са загубили актуалността си и предлагат 13-и - Змиеносец. Други пък настояват да зарежем планетите и да се обърнем към доброто старо деление по месеца на раждане, пише "Марица''. Да послушаме вторите.
Януари

Дошлите на света през първия месец на годината са надарени с твърд характер и непробиваема сила на волята. Дори и да сте изправени срещу най-крехката девойка, не се заблуждавайте - никакви препятствия няма да сломят характера . Януарските рожденици преминават през всяка трудност с гордо вдигната глава. По натура са лидери и неосъзнато търсят човек до себе си, който да им съперничи по всичко. Решителни, уверени и отзивчиви - точно такъв любим им е нужен.

Февруари

Макар да изглеждат невероятно обаятелни и романтични, зад маската им се крият малки егоисти с много идеи, но скромни действия. Родените през февруари може да са както елегантни сноби, така и интелигентни хора, които са готови да дарят добро и радост. Всъщност и те като другите страдат от променливи настроения и са непредсказуеми, което силно им пречи и в кариерата, и в личния живот.

Март

Добри, порядъчни, раними и възприемчиви, хората на март трудно приемат критика и могат да прекарат в сълзи цялата нощ, ако сте ги засегнали. Те са мнителни, чувствителни и малко нерешителни и ще бъдат напълно успешни, ако овладеят нервите си. Ако се поддават често на емоциите, може да ги застигне и депресия. Интересното е, че по принципните въпроси може да са по-безкомпромисни и от родените през януари и април.

Април

През април се раждат невероятни материалисти и удивителни храбреци. Струва ви се, че не се боят от нищо. Решителни са, уверени и родени лидери, но в гоненето на безкрайни идеи и планове често забравят такта и деликатността. За жените може да се каже, че не си оставят каруцата в реката. Мъжете пък постигат небивали кариерни висоти, помитайки всичко по пътя си. В любовта обаче са много страстни и нежни, явно се стремят към душевно равновесие.

Май

Упорити и безкомпромисни, родените през май с труд се съгласяват на отстъпки - обичат властта и контрола. Но с тях може да се договорите, използвайки логика и железни аргументи. Настроението им е променливо, но като цяло характерът им е стабилен - верни, надеждни и принципни хора са. В любовта като правило са доста страстни, в кариерата достигат висота. Практически е невъзможно да изпаднат в униние.

Юни

Това са хора на информацията, идеите, сплетните, капризите и промяната на настроението. Юнските рожденици са доста раними, но го крият под желязна броня. Ярки и талантливи, те са и прекрасни оратори, и харизматични лидери, които всъщност се отдават на множество пороци. Ако успеят да победят слабостите си с помощта на силната си воля, то ги чака едно наистина блестящо бъдеще.

Юли

Сложни, противоречиви, многостранни и тайнствени, повече от всички други се стремят към независимост и свобода. Но получавайки я, не винаги знаят какво точно да правят с нея. Парадоксът е, че тези свободолюбиви хора сами обичат да установяват контрол и свои правила. Родените през юли са невероятни егоисти, но са толкова обаятелни, че няма начин да не им простите. Умеят да обичат и са добри приятели, макар в дъното на душата си да гледат на всичко отвисоко.

Август

През август на света се появяват страстни и емоционални натури, които си падат по чувствените удоволствия и умеят да живеят ярко, на широка нога. Отличават се с емоциите и енергичността си. Хората ги обичат, защото около тях винаги е интересно, но често, ставайки душата на компанията, те са жертва на интриги заради своята доверчивост. Природното им обаяние обаче им помага да излязат от всяка ситуация с високо вдигната глава.

Септември

Огромни успехи могат да постигнат както в бизнеса, така и в останалите сфери. Повече от всички останали родените през септември имат шанса да заработят наистина големи пари. И в главата им се намира калкулатор, който отговаря за пресметливостта и практичността им. При това тези личности умеят да получават удоволствие от живота и точно знаят защо е всичко това - любовта им към комфорта идва от голямата им обич към себе си. 

Октомври

Сложни личности с променливи настроения, външно може би ви изглеждат големи добряци. Едва ли обаче ще ви се иска да копаете по-дълбоко - ще видите противоречива смес от различни видове емоции, свойствени на творческите натури. Те подлагат всичко на съмнение, затова да живеете спокойно до тях се оказва истинско предизвикателство. Бонусът при общуването е, че попадате във водовъртеж от интересни житейски ситуации. Приключенията с тях са неизбежни.

Ноември

Истинска кутия на Пандора, родените през ноември са най-загадъчните личности от всичките 12 типа. Силата на волята, харизмата и интелектът им са трите кита, на които се базира личността им. Сред тях има огромно количество фатални жени и опасни мъже, обаятелни манипулатори, които действат на околните като магнит. Ако не бяха вътрешните страхове и прекомерните им амбиции, те можеха да покорят света. 

Декември

Мъдри, силни и практични, родените през декември са хора на здравия разум. Но не всичко в този живот е толкова лесно. През този месец на света идват страшни идеалисти, които в името на благите си цели може да пометат всичко по пътя си. Не е лесно да ги сломите, но самите те, попаднали във вихъра на страстите и собствените си представи за живота, любовта, доброто и злото, често получават неприятни уроци. Сред декемврийците има множество авторитетни хора, на чието мнение мнозина се доверяват. Самите те са склонни да променят убежденията си с възрастта.