Всички компютри и телефони, произведени след 1995 г., са засегнати от бъгове в процесорите. Това може да доведе до пробив от хакери в системите и изтичане на данни в световен мащаб, съобщава bTV.

„Мелтдаун” и „Спектър” – това са имена на бъговете, които засягат всяко устройство, работещо с процесор „Интел” или операционна система OS и iOS.

„Спектър” предизвика грешки в програми, които излизат от нормалния режим на работа. „Мелтдаун” е по-големият проблем – той получава достъп до цялата памет на нашето устройство.

Това е най-големият пробив в историята на комбинираните процесори, защото той засяга всички „Интел” процесори след 1995 г.

Ако сме свалили зловреден софтуер „Мелтдаун” започва да работи и така хакери могат да откраднат пароли, снимки и лични данни.

Пробивът не може да бъде коригиран на ниво процесор, затова производителите на операционни системи помислиха за друга защита.

По-големите компании вече разработиха актуализации, които да ни предпазят от „Мелтдаун” и „Спектър”. Новите телефони се актуализират автоматично, но при по-старите трябва да направим това ръчно.

Последиците от бъговете тепърва предстои да се изяснят.