Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители на птичия свят. В ранните часове в Родопите вече може да се чуе песента на мъжкарите, която много наподобява почукване, което се разнася на далече.

„Вероятно по-ранното начало на този брачен период се дължи на топлата зима” – коментира в сутрешния блок на Нова ТВ инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП-Смолян. Именно в Родопите вече са заснети първите за годината кадри на този особен период в живота на глухарите.

По време на пролетното ухажване мъжките глухари се настаняват в короната на някое дърво и започват да „токуват” в часовете преди изгрева. Брачният зов при птиците се нарича „токуване” и е характерен звук, който прилича на почукване. При тихо време може да се чуе на 200-300 метра.

Глухарите са популярни като изключително потайни птици. Малцина имат шанс да ги срещнат в дивата природа.

Дължат името си на момента, когато „токуват”. В тези секунди за кратко мъжката птица не чува нищо от околната среда.

Защитени са като застрашен от изчезване вид в Червенаната книга на България. Живеят в стари иглолистни гори и обикновено са индикатор за това, че гората е запазена в естествения си вид.

У нас Родопите имат най-голям запас от глухари и по тази причина специалистите в горските стопанства ограничават всички свои дейности около „токовищата” - местата, където глухарите се ухажват.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук