Един мистериозен извор във Франция съществува, обвит в тайни и легенди за изчезнали хора. Той се казва The Fosse Dionne и се намира в град Тонер. Водите му се тюркоазени, а загадката откъде извират търси разрешаването си още от Средновековието, пише bg-voice.com

Всички жители на града знаят зловещата история на мистериозния извор – че всеки, опитал се да открие откъде извират водите на The Fosse Dionne, умира.

Сега нова експедиция от водолази ще се опита да стигне там, където никой никога не е бил преди, разказва BBС. Дали ще успеят да разгадаят тайната на извора?

Изворът е древен колкото самото човечество.

Мистериозен град с непълно неизвестни животни бе открит в джунглата

„Не знаем какъв е източникът му, защото всеки, който е слизал до дъното му, не се е върнал, за да ни даде информация, какво има там“, казва Доминик Агюлар, кмет на Тонер.

331 литра вода всяка секунда се вливат в The Fosse Dionne. По думите на Агюлар, изворът е много важен за града й, тъй като се променя всеки ден, според времето, небето и притокът на вода.

„Цветовете му варират от синьо до зелено, дори кафяво“, казва тя.

През Средновековието изворът е използван като пералня от жените в града. От тяхната уста тръгвала мълвата, че един ден свещеникът трябвало да дойде, за да прогони опасно създание от водите. В църквата наблизо има уникален предмет, който допринася към легендата.

„Статуята тук е съставена от два елемента – свещеникът на църквата и известният базилиск. Монахът дошъл тук през 635 година. Работата му била да прочисти The Fosse Dionne“, разказва историкът Пиер Милат.

Мистериозно същество дебне и обезглавява хора в Канада! Долината с трупове, от която ще ви побият тръпки

През 1974 г. двама души се гмуркат, за да проверят откъде идва този невероятен приток на вода. Но нещо се случва и двамата умират. През 1996 г. се провежда и последното гмуркане в The Fosse Dionne. То също завършва фатално.

От тогава влизането в извора е забранено. Когато Доминик Агюлар става кмет на града през 2014 г., решава да позволи още едно гмуркане.
Заедно с водолаза Пиер-Ерик Дизейн те разчистват The Fosse Dionne, правят много проучвания и създават техническа скица на гмуркането.
„На 79 метра достигаш „непознатата зона“. Дотам всяка една извивка на извора е добре картографирана.

Чувствах се много щастлив да съм там. Помислих си: „Светлината никога не е достигала дотук. Аз съм първият човек, който вижда това. Забелязах, че галерията продължава и напред и не е блокирана по никакъв начин. Това дава надежда за бъдещето“, казва Пиер-Ерик Дизейн пред BBC.

Ала и той не успява да разбере откъде идва водата, която захранва мистериозния извор. По думите му едва ли скоро някой ще успее да разгадае загадката.

Водолазът стига 9 метра по-навътре в The Fosse Dionne и се връща. Твърди, че галериите и проходите на извора не са лесни за преминаване и изправят пред краен предел човешките и технологичните ни възможности.

Какво има отвъд вече позната зона?!

Мистерията остава.