Жител на Несебър реши да протестира, като кръсти кучето си Яжте Ми *уя. „Точно тези три думи вписах – като име, презиме и фамилия, както в паспорта на кученцето ми, така и в декларацията за платени данъци за домашни любимци“, разказа Стойчо Станков.


Той обясни, че това бил единственият начин да изрази несъгласие с Общината, съобщава "Флагман".

Неговите проблеми започнали на 14 август, когато служители го уведомили, че трябва да плаща данък за домашното му куче.

 „Сумата не беше голяма – 23 лева на година, но аз категорично възразих. Случаят е принципен. Моето мнение е, че аз съм спестил пари на Общината за всички грижи около него, затова е нередно да ми се начислява данък за моето кученце“, обяснява той.

Станков го намерил на улицата, докато било съвсем малко. Случило се тази зима, когато се разхождал навън. Видял майка с пет малки и след това в различни дни наминавал пак оттам. Един ден разбрал, че от кучешкия приют в Несебър са решили да приберат животните и отишъл да ги види за последен път. Съжалил едно от кутретата и го прибрал. „Реших че ще е добра компания в борбата с моето заболяване“, казва той.

Преди 4 години Станков е бил поразен от рядка неврологична болест. След безброй лечения и манипулации той останал на легло. Заболяването го принудило да напусне София, където е работел, и да се върне в родния Несебър. В момента физическата му активност е силно ограничена. С трудност успява да излезе навън и да направи малка разходка около своя квартал.

За времето от зимата до днес кутрето е вече красив пес, който по нищо не прилича на уличните. Стопанинът му го е обезпаризитил, ваксинирал, добре нахранил. „Попитах в общината защо, след всички грижи, които аз – болният човек, съм положил, трябва да им плащам данък, след като аз всъщност съм спестил пари на тази Община точно за това куче.

Ако не го бях прибрал, именно Общината трябваше да плати ваксините, тя трябваше да плати обезпаразитяването, трябваше да плаща и храната му в приюта. Да не говорим и за заплати на ветеринари и т.н.. Естествено, ако са имали идея кучето да бъде убито и заровено, Общината нямаше да плати и стотинка. Но това е друга тема“, разсъждава Станков.

Когато му дали да разбере, че няма как да се размине без да плати данък, решил да извърши своеобразния си протест. Първоначалната реакция на общинските служителки, след като видели какво име е написано в кучешкия паспорт, била да го заличат с коректор. Станков настоял, че те нямат право да поправят официален документ.

Освен това бил категоричен, че никакво друго име не предвижда за кучето и пак ще впише същото. Служителите извикали полиция. Получил се малък скандал.

„Накрая жените там решиха, че няма никакво значение какво точно име пише в кучешкия паспорт, след като аз – така или иначе – ще си платя данъка“, разсъждава Станков. В крайна сметка местната власт отстъпила. Кучето вече официално се казва Яжте Ми *уя. На неговия стопанин обаче предстоят още изпитания. Чакат го две тежки операции, едната от които в чужбина.