Eдна от традиционните закуски на Балканите е баничка с боза. Макар да е бозата позната и консумирана у нас и в редица съседни балкански страни, нейните корени следва да се търсят в древна Месопотамия, в земите между Тигър и Ефрат, където бозата е била позната преди повече от 8000 години.

По нашите земи бозата също има стара история, като древните траки, елини, славяни са приготвяли напитка, която днес познаваме като боза, от просто, оставено да ферментира. Всъщност ферментацията е това, което прави бозата и специфична като вкус, и уникална като напитка, и много полезна за здравето – със сигурност ви е известна ползата от ферментиралите храни като кефир, туршия и кисело мляко.

Като ферментирал продукт бозата не прави изключение, доставя ценни полезни батерии на тялото и се грижи за стомашно-чревния тракт.

Ползите от консумацията на боза обаче надхвърлят ползите от ферментиралите продукти, което се дължи на суровините, от които се произвежда.

Именно в състава и в бактериите, водещи до ферментация, се крият ползите от бозата. Ако сте я избягвали, защото считате, че е високо калорична, имайте предвид, че не се препоръчва единствено на хора с наднормено тегло. Те, както  и диабетиците, могат да пият боза, ако е кисела и с подсладители, а не със захар.

За всички останали за какво помага бозата е важно да разберат, за да я добавят към напитките, традиционно поднасяни на масата.

За какво помага бозата?

Бозата е популярна като ценен източник на минерали и витамини, поради което се препоръчва като напитка за здраве.

Щедър източник на витамини от група В, бозата се препоръчва при пациенти, страдащи от липса на витамини  от тази група.

Бозата съдържа фолиева киселина, което я прави чудесен избор на напитка за дамите, очакващи бебе. Дефицитът на фолиева киселина поражда риск от неправилно развитие на плода, поради което се приема и като добавка от бъдещите майки. 

Бозата е ценна и за кърмачките – увеличава кърмата, която образуват за изхранването на бебето.

Тази ферментирала напитка съдържа и букет от минерали – натрий, калий, калций, желязо, магнезия, цинк, като ползите от нея са свързани с ползите на минералите.

Като ферментирал продукт бозата съдържа малко алкохол и много полезни бактерии, които се грижат за здравето на стомаха и червата, а именно в червата се намират много от имунните клетки. Така здравите черва или по-скоро приемът на ферментиралата боза се оказват ценни за нормалното функциониране на имунната система, а този факт е от особена значимост сега – в сезона на вирусите и грипа.

Познато е противомикробното действие на бозата, подобно на това при други ферментирали храни.

Бозата е лесна за усвояване, защото е течна храна. 

Препоръчва се прием на боза при недохранване, поднормено тегло, тежък физически труд или усилен спорт. Калориите в нея се различават, но средно в 100 мл. има 50-80 ккал, което прави литър от напитката натоварващ тялото  с цели 800 ккал. Изборът на боза без захар ще намали тези цифри и ще се погрижи за талията. Бозата без захар – с подсладители – е единствената, която е подходяща за консумация от диабетици и пациенти със затлъстяване.

Лекари специалисти и научни проучвания сочат, че храните, които предизвикват ферментация, са много полезни за нашия микробиом, а консумацията им е ценна при онкологични заболявания – кожни тумори, меланом  особено по време на имунотерапията, която е част от лечението на пациенти с меланом – най-злокачественият рак на кожата.

Ако се колебаете още за  какво помага бозата, имайте предвид, че въздействието ѝ върху стомаха и червата зависи и от нейния вид – ако е кисела, препоръчва се повишаване на стомашнокиселата секреция. Ако е по-сладка, може да се консумира и от пациенти с колит и гастрит. Препоръчва се за коригиране на процесите в стомаха и червата, като само чаша на ден е достатъчно количество за осигуряване на редовно изхождане, справяне със запека, както и при лениви черва, защото усилва перисталтиката и нормализира дейността на червата. 

Бозата се препоръчва след усилени тренировки и боледуване, за възстановяване на силите, за децата и подрастващите.

Приемът на боза е вкусен начин да се погрижите за здравето на костите, тъй като е богата на калций.

Бозата е ценна за нормалното функциониране на имунната система, предотвратява депресията и се бори с тревожността.

Бозата е и мощен антиоксидант, предпазващ клетките от свободните радикали. 

Статията има само информативен характер и не замесва лекарска консултация.

Източник: https://npistanbul.com/en/what-are-the-benefits-of-boza