Учените допускат, че звездите "вампири" от тип Be растат, като се хранят с по-малките си спътници. Ново изследване показва, че в тези системи може да има важен трети играч, пише Live Science.

Вселената вероятно е обитавана от повече тройни звездни "вампирски" системи, според проучването, публикувано в сп. "Месечни известия на Кралското астрономическо дружество".

Настоящото изследване разглежда еволюцията на загадъчен вид небесни тела, наречени звезди от тип Be. Тези звезди, подгрупа на ярките и обикновени звезди от тип В, се въртят много бързо и имат пръстени от орбитираща материя, като нито едната от двете им характеристики не е била окончателно обяснена. 

Анализирайки прецизни данни от сателитите "Гая" и "Хипаркос", изследователи от университета на Лийдс, Великобритания, 
са установили, че странните характеристики на звездите от тип Be могат да се обяснят с влиянието на две допълнителни звезди-компаньони, обикалящи около главната звезда в много системи от този тип.

"Те са следващата гореща тема", казва водещият автор на изследването Джонатан Дод, визирайки системите от три звезди, които той и колегите му са идентифицирали в настоящото изследване. Според заключенията на екипа тези системи от повече от две звезди може да са по-често срещани във Вселената, отколкото учените са предполагали.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Изследователите са си поставили за цел да проучат как звездите от тип Be получават свръхбързото си въртене и характерните си пръстени. Преобладаващата теория е, че те се развиват от двойни системи от две звезди, които обикалят около общ център. В този случай Be-звездите атакуват по-малката си звезда-спътник, "изсмуквайки" материя, която се събира в пръстен около по-голямата звезда, като същевременно натрупва допълнителен ъглов импулс, каращ Be-звездите да се въртят по-бързо.

Това обяснение е толкова масово застъпено, че е спечелило на небесните тела от тип Be епитета "звезди-вампири". 

Разнищвайки загадката им, учените са установили, че е по-вероятно тези "вампирски" системи да включват допълнителна страна. Според изследователите тази трета звезда сближава вътрешните две звезди, преди често да бъде изхвърлена от хаоса на орбитата. След като вътрешните звезди се приближат, звездата от тип Ве атакува своя спътник, придобивайки неговите въртене и пръстен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук