„Изборът на Антон Хекимян за кандидат за кмет от ГЕРБ-СДС е направен почти в последния момент. Борисов не е имал много варианти, на които да заложи с оглед на лошото състояние на София, дискредитирането на ГЕРБ, неуредиците за софиянци, включително през летните месеци”.

Това заяви преподавателят по журналистика Иво Инджов в ефира на Нова нюз.

„Кандидатурата на Хекимян е интересна, но няма потенциал да спечели. Може би ще стигне до балотаж. Може би е мислена да се направи сглобка и в София – кметът да бъде от ПП-ДБ, а да се конструира мнозинство на ГЕРБ, което да съвпадне с тази политическа сила, която е на национално ниво. Това е много по-изгодно за една сила, която досега е управлявала столицата”, каза Инджов.

Той смята, че в София е възможно да спечели кандидатът на ПП-ДБ. В големите градове на страната ГЕРБ ще има значително преимущество, включително в Пловдив. Ако ГЕРБ не претърпи по-сериозни поражения на тези местни избори, ще излезе с много по-силни карти след изборите, ще има повече властови ресурс, каза Инджов.

Според политическия пиар Нидал Алгафари не може да има договорка за София.

„София и кметът на София е третият или четвъртият човек в държавата, той разполага с огромен бюджет. Хекимян е достатъчно популярна фигура. Твърдите ядра са ясни, че ще гласуват с определена нагласа, но трябва някой, който да привлече и гласове извън твърдите ядра. На ГЕРБ им трябва популярност”, обясни Алгафари.

„Политиците винаги са били с медиите и медиите винаги са с политиката”, обясни пиарът.

Според него сблъсъкът на тези избори ще бъде между Хекимян и Вили Лилков. „София традиционно е синя, тя е от хора, които в себе си имат омраза срещу ДС и затова не биха подкрепили г-н Терзиев, който има качества”, каза пиарът.

Според политолога Ружа Смилова политиката харесва популярни лица, но тя не е конкурс по красота или популярност.

„Когато става дума за градоначалник, хората очакват човек, който да свърши работа. В нито едно от качествата си Хекимян не влиза в профила за избираем кмет на София, има опасност да загуби самото ядро. ГЕРБ играеха като институционализирана партия, която е отгледала кадри. Има разлика между номинацията на Антон Хекимян и на Цецка Цачева, която дълго време беше лице на ГЕРБ”, каза Смилова.

Според нея има нов етап от стратегията на ГЕРБ за връщане в управлението на страната. Аналогията тук е с Герджиков и кандидатурата за президент. ГЕРБ сякаш залагат на външно лице, което да не е тясно асоциирано с партията, смята политологът.

Според Инджов въпросът за тази кампания е дали ще има смислени послания на кандидатите, които да стигнат до съответните целеви групи, дали ще има емоция в тази кампания и истинска воля за промяна. Един от кандидатите – на ПП-ДБ Васил Терзиев прави кампания от няколко месеца, каза Инджов.

Алгафари припомни, че някои от силните критици на ГЕРБ, след това са припознати от партията и даде пример с Тома Биков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук