"Вчера подписах предложение за съставяне на комисия, искам прозрачност. По какъв начин ГЕРБ разбраха, че са давани пари за наши спонсори? 

Може би изпищяха, че в списъка няма техни спонсори. Спонсори на "Демократи за силна България", на партията която представлявам, в този списък няма.

Кой ще отпусне тези средства, европейската комисия ли? Някакви фирми са представени пред ЕК. По предложение на ГЕРБ трябва да се създаде комисия, която да проверява тези европейски средства.

Искаме прозрачност. Не съм се занимавал с този въпрос. Човек трябва да говори по въпроси които знае. Прозрачността е най-силното оръжие срещу корупцията", това заяви ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ по повод скандала с финансирането на фирми, свързани с Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

"Бях директор за националната служба за сигурност. Бих искал да припомня, че аз съм първия директор на българското контраразузнаване, който изгони руски дипломати.

До колкото знам, ген. Димитър Стоянов е авиационен инженер, нека не ми дава съвети на мен, както аз не му давам авиационни съвети. По конституция Министерски съвет (МС) осигурява националната сигурност в страната.

Трябва да води пряк контрол върху службите. Българския президент няма никакви правомощия в сигурността, а само в това да назначава генерали", заяви той в сутрешния блок на bTV.

"Председателя на ДАНС се удари сам. Трябва да има прозрачност работата на парламента. Информацията за шпионите в Руската църква беше публична и няма осветляване.

Македонските медии публикуваха информация, докато у нас всички мълчаха. Аз бях длъжен да осветля този проблем. На следващо заседание председателят на ДАНС ще говори", допълни той.

"Шефът на ДАНС трябва да си подаде оставката, защото наруши политическия си неутралитет, като излезе с публична политическа позиция към политически лидери, като това е абсолютно недопустимо. По някакъв начин той е бил политически насърчен.

Миналия път когато председателя на ДАНС си позволи такова поведение беше когато беше свалено правителството на Кирил Петков. Какъвто и доклад да представи той, ние не можем да влезем и да разберем как се работи там", заяви Атанасов.

"Руската църква е превърната в оръжие на КГБ. Махането на шефа на ДАНС не е реформа. До сега МС трябва да започне процедура по неговото отстраняване. Той е нарушил неутралитета си", отбеляза ген. Атанас Атанасов. 

По темата за военната помощ той обясни: "Вчерашни дебат в парламента показва, че той наистина трябва да излезе в почивка, тъй като парламентарната трибуна се използва с цел предизборна кампания.

Не могат да се вадят конкретни числа за ракетите, които ще изпращаме към Украйна. Това беше една от темите, която най-много се използваше за предизборна кампания, най-вече от Възраждане. Шефа на щаба на българската армия ген. Евтимов докладва как е извършена проверката на ракетите".

"Българската държава има редовно правителство, гласувал съм за Денков и смятам, че то работи добре. Шансовете ни на кметските избори за София са на 100 процента. Смятам, че Васил Терзиев ще бъде новия кмет на София. Той е млад, успешен и има всички качества, за да постигне победата", заяви той.

Във връзка с кандидатурата на бившия шеф на bTV Антон Хекимян за кмет на София, ген. Атанасов каза, че "Телевизията се е превърнала в кадрова банка на ГЕРБ" и попита водещите дали ако на следващите избори на тях им звъннат с предложение да бъдат в листите на ГЕРБ, те ще приемат.

Златимир Йочев и Мария Цънцарова видимо се засегнаха и отговориха, че медията им има различни лица и всеки от тях стои с лицето си, че те са журналисти и вярват, че трябва да са от другата страна на барикадата и да бъдат коректив на това, което правят. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук