„Решението за София е решение за националното управление“, каза политологът доц. Татяна Буруджиева пред bTV. „Категорично и отдавна се готвим за балотаж, защото това, което виждам е, че Терзиев преди месец беше изпълним максимума си, но това не означава, че може да направи нещо от първи тур.

Далеч е от това. Вярно е, че не са политически лица, но също не е така. Лилков има политическо минало, кандидатът на „Възраждане“ също има политическо биография.

ИТН е с депутат. Ваня Григорова, която винаги е била синдикалист и винаги е била с леви виждания. Кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС нямат такъв профил“, каза тя.

"Борисов е мощна политическа фигура и може да си позволи да обяви кандидатурата в последния момент. Не мисля, че това е отчаян ход", коментира социалният антрополог доц. Харалан Александров и добави "кандидатурата на БСП Ваня Григорова бих я наредил в четворката на потенциалните фаворити“.

Политологът проф. Светослав Малинов е на мнение, че „обявяването на кандидатурата на Хекимян в последния момент изглежда като отчаян ход. Тъй като при едно такова изчакване, на всички стана ясно, че ако е имало предварителен план, а няма как да няма, като управляваш София толкова години.

Според него "от шест месеца всички сме били наясно, че кандидата на ГЕРБ ще е Георги Георгиев, председателят на СОС. Когато имаш всичко това на лице и има чакаме означава, че някой ти е развалил плана. Според мен кандидатурата на Терзиев обърка плановете, че наистина трябваше да се намери нестандартно решение“.

„Има причини Хекимян да бъде кандидат на ГЕБР за кмет на София. Георгиев се представяше като кмет, но каква точно е причината ние можем само да спекулираме. Чувала съм тезата, че кандидатурата на Терзиев се е сторила възможна да бъде преборена чрез нестандартно решение. Между кандидатите за кмет на София има едно още и това е, че не са политически лица, посочи социологът Геновева Петрова.

"Трябва да си даваме сметка, че по време на кампанията могат да се отправят обвинения към ПП-ДБ. Тя ще има остро противоборство и взаимни обвинения и няма да доведе до промяна в изборните резултати. На втория тур в София, резултатът ще бъде решен от хората столицата, защото тук за тях политическото е важно“, посочи тя.

"Нека пожелаем успех на всички кандидати. Моята теза е че категорично няма да има промени в НС. Нито един от основните политически субекти няма интерес да стигаме до предсрочни избори", добави още Буруджиева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук