„Расте, но не старее“. Това е девизът на София, столицата на България.

 На 29 октомври софиянци ще отидат до урните, за да изберат своя нов кмет. Това ще е 58-ият градоначалник. 22 са кандидатурите, а едва три са тези на дамите. Ваня Григорова (БСП), Виолета Комитова („Български възходи“) и Мария Колева („Правото“) ще се опитат да спечелят доверието и да наследят Йорданка Фандъкова.

Три са били случаите на временно изпълняваш длъжността. Два пъти това се е налагало на Минко Герджиков и веднъж на Мария Бояджийска. Пъвата жена кмет на София е Йорданка Фандъкова. Тя е управлявала и най-дълго София.

Кандидатите на водещите партии и коалиции са ясни. Зарът е хвърлен и няма връщане назад. Но коя от тези разпознаваеми фигури е родом от София? Столичани в повече, би възкликнал някой. В следващите редове ще открехнем вратата и от тях ще стане ясно кой от по-разпознаваемите кандидати къде е роден.

Антон Хекимян

39-годишният журналист е изборът на ГЕРБ-СДС. Хекимян е роден в Стара Загора.

Васил Терзиев

Бизнесменът е козът на ПП-ДБ. Роден е в София преди 45 години.

Кандидатурата за кмет на София на БСП е Ваня Григорова. Тя ще се опита да стане втората жена, заставала начело на столицата. Родното място на Григорова е София.

Деян Николов е изборът на „Възраждане“. Юристът е пловдивчанин.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ заложи на Ивайло Вълчев.  Той е морско чедо – роден е в Бургас.

Карлос Контрера ще е лицето на ВМРО. Той е роден в Перник.

Коалиция „Синя София“ издигна Вили Лилков. Професорът е от Видин.

Красимир Стойчев е предложен от коалиция "Зелените". Преди 67 години е роден в София.

Независимият депутът Радостин Василев също се впуска в битката. Той е от Плевен.

До болка познато лице отново е на хоризонта. Става въпрос за Александър Томов („Българска Социалдемокрация – Евролевица“), който е роден в София.

Светослав Витков („ГЛАС НАРОДЕН“) е родом от София.

Виолета Комитова („Български възход“) е родена в Айтос.

Ето и останалите имена които се впускат в кметската надпривара в София: Петър Клисаров - "Пряка демокрация", Мария Колева - "Правото", Емил Атанасов - "Български социалдемократи", Теодор Дечев - "Българска социалдемократическа партия", Калин Крулев - "Общество за нова България", Симеон Ананиев – МИР, Мажд Алгафари - "Граждани за Общината", Камен Дюлгеров - "Български гласъ", Асен Ангелов – СБОР, Георги Неделчев - Български съюз за директна демокрация. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук