Нормално е в началото на кампанията всеки кандидат да демонстрира амбиции. За София е почти сигурно, че на балотаж ще отидат Васил Терзиев и Антон Хекимян.

Това показват и социологическите проучвания. Вили Лилков ще има подкрепа от твърдите антикомунисти, но този избор е и партиен, така че на балотаж ще се явят кандидатите на двете най-големи политически сили - "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС. 

Това каза в ефира на NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов, който коментира предстоящите местни избори. 

"За мен битката в София ще е истинска. ГЕРБ до последния момент търсеха успешен конкурент на Васил Терзиев. В крайна сметка в последния момент се спряха на Антон Хекимян . Привличането на периферните избиратели има значение за балотажа.

Според мен Васил Терзиев ще има проблем на първия тур да привлече твърдата антикомунистическа маса. Антон Хекимян ще търси периферен вот сред патриотичните гласове. Това важи за цялата страна за ГЕРБ. В София ще има две сюжетни линии.

Едната ще е за ДС и ще идва от ГЕРБ. От другата страна упреците към Антон Хекимян ще бъдат за връзката партии - медии и намесването на ГЕРБ в редакционната политика на телевизията, от която идва Хекимян.

Ваня Григорова може да бъде такава фигура, която в краткосрочен план да обедини левите сили. Тя може да донесе някакъв допълнителен вот на БСП, но трудно можем да говорим за победа. Вече 30 години София е дясна и след тези избори ще остане така", прогнозира той. 

"Местните избори ще покажат има ли промяна в електоралните нагласи. Ако има срив при ПП-ДБ, защото те са по-потърпевши от тази некоалиция, ГЕРБ ще имат по-големи претенции към управлението.

Това не означава, че правителството ще падне, защото нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат интерес от предсрочни парламентарни избори.

Днешното решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна със сигурност ще се използва от опозицията. Тя ще радикализира говореното си, което е нормално по време на предизборна кампания", разкри доц. Любенов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук