Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи пред медиите допълнителни мерки в помощ на потребителите на електроенергия.

Причината е извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

Сега и производителите на електрическа енергия искат по-скъп ток.

От днес удължават срока за плащане на сметките на ток, обяви Петкова. Той става 30 дни за всички битови потребители.

Министърът на икономиката благодари на всички за разума, че плащат всички сметки на време и увери, че във всички дружества се спазват мерките.

"Няма нито един потребител, който да е със спряно електрозахранване поради неплащане", разкри министър Теменужка Петкова.

Тя обясни, че най - вероятно либерализацията на пазара ще бъде отложена няколко месеца и напомни, че правителството се стреми всячески да облекчи хората в периода на пандемия.

"Всички мерки, които се прилагат са за срока на извънредното положениеПризовавам всеки след това при затруднение да плаща сметките си да се обърне към електроразпределителните дружества, а ние ще ги помолим да проявят разбиране и да им съдействат" , каза Петкова.

Тя обясни пак как ще се извършва отчетът на всички ползватели на топлофикационни услуги.


"Към настоящият момент КЕВР, прави преизчисление на цената на газта от 31 август до 31 март. Цената знаете беше понижена", напомни Теменужка Петкова.

"Срокът е 30-дневен, имам уверението на Иван Иванов, председател на КЕВР), че се работи целенасочено и този срок няма да се изчака, а ще излязат по-рано с ценовите изчисления, за да можем да преведем парите на всички. Нашият стремеж е това да се случи максимално бързо", коментира икономическият министър Теменужка Петкова.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!