На 27 май църквата ни отбелязва денят на Свети свещеномъченик Тарапонт Софийски.

За него пише известният наш писател Матей Граматик. В описанието си на духовната обстановка той дава кратки сведения за софийските светци, между които и за Свети Терапонт Сердикийски (Софийски).


Той пише така: "А когато слушаш за жителите на София, не мисли за тукашните, а за небесните граждани, които някога са били наши съжители, а сега са съжители на ангелите. Прочее подобава да поменем двама или трима от тях…

Свещеномъченик Терапонт, който бидейки жител на това място и презвитер на светата Божия църква в Сердика (София), живял с много добродетели и на края, по време на гоненията против християните, бил задържан под стража от беззаконниците заради вярата си в Христа.

Подир много мъчения и обложен с тежки железни вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата. Така получил мъченическа смърт за Христа през 1555 г.

Говорят, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досега се вижда. Там стават различни изцеления, когато с вяра се пристъпва.

"Днес един дънер от този дъб се пази като свещена реликва в старинната столична църква "Света Петка", където се чества паметта на свещеномъченика всяка година на 27 май.