Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на 5 януари в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на гениалния поет Христо Ботев в Калофер. Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на парламента, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателят на Народното събрание ще приеме строя и ще поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад "Христо Ботев”. Цвета Караянчева ще поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей "Христо Ботев”.

В 18.00 часа председателят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено събрание по случай 170 години от рождението на Христо Ботев в Народно читалище „Христо Ботев 1869“. На него ще присъстват кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков, кметът на Калофер Румен Стоянов и Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов.
 
Столична община, Регионален исторически музей – София и сдружение „Народно дело“ организират специално събитие, посветено на Христо Ботев, в навечерието на 170-ата годишнина от рождението на поета. Честването ще се състои днес от 12 ч.
 
Събитието обединява в себе си няколко компонента. В чест на годишнината Български пощи издават специална пощенска карта. Художник е Стоян Дечев. Картата ще бъде официално одобрена по време на събитието в Музея.
 
В чест на годишнината от рождението на Христо Ботев в Регионален исторически музей – София ще може да се види и пощенско-филателна изложба. Образците, представени в нея, са от колекцията на инж. Георги Мъндев.
 
По време на събитието ще бъде официално открит и мраморен бюст на Христо Ботев. Той е поставен в Централното фоайе на Музея и е дело на Йордан Кръчмаров. Скулпторът, след години работа по него, завършва това свое монументално произведение през 1958 г.
 
Сред официалните лица на събитието ще бъдат доц. д-р Тодор Чобанов, акад. Антон Дончев и проф. Пламен Павлов.
 
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ - Боян Ботйов, ще одобрят пощенска карта, посветена на годишнината от рождението на Ботев.