Очакваме оправдателни присъди. Това заяви осъдената на първа инстанция бивша кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева след произнасянето на присъдата.
 
Както БЛИЦ съобщи, големи ефективни осъдителни присъди получиха обвиняемите по делото. 20 години затвор за бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева за получен подкуп от строителен предприемач, заместничката ѝ Биляна Петрова получи 15 години, а посредникът Петко Дюлгеров - 12 години лишаване от свобода. В съдебната зала се стигна до напрежение.
 
Съдът се мотивира, че има доказателства за това, че Иванчева е поискала 187 500 подкуп от Александър Ваклин, а за останалата сума до 500 хиляди евро не намери доказателства. Според съда, Иванчева е използвала принуда чрез злоупотреба със служебното си положение. Биляна Петрова е била неин помагач, а Петко Дюлгеров - посредник.

ФОТОРЕПОРТАЖ В БЛИЦ! Самодоволната усмивка на Иванчева посърна (СНИМКИ)
 
Тримата обявиха, че ще обжалват присъдите.
 
Постановява се и налагането на глоби. 10 000 лева за Иванчева, 15 000 - за Петрова и 12 000 - за Дюлгеров, както и конфискация на определено тяхно имущество.
 
Преди съдебното заседание Иванчева и Петрова заявиха, че очакват оправдателни присъди.
 
„Очакваме оправдателни присъди, тъй като както видяхте доказателства няма, а всички доказателства, които са събрани срещу нас отпаднаха и се сгромолясаха“, каза Иванчева.
 
„Няма как да има доказателства, защото нищо не е правено. Не са искани пари и не са получавани пари. Това беше една постановка“, добави Биляна Петрова.
 
„Това е една провокация, много добре замислена. Аз ви казах, той (Александър Ваклин) си говори на 9-ти с оферти от прокуратурата, как да махнем Иванчева, трябва да намерим топъл контакт“, каза Петко Дюлгеров.
 
„Съгласни сме с осъдителните диспозитиви на присъдата. Ще преценим внимателно оправдателната част, ще я анализираме, след като проучим мотивите на съда в пълнота и ще изложим своите мотиви в протеста“, посочи прокурор Илиян Рангелов.
 
До напрежение в залата се стигна, след като съдът прецени, че поради факта, че Иванчева и Петрова имат подкрепа от определени обществени среди, това би могло да им помогне да те да се укрият, ако бъдат на свобода, тъй като получават тежки присъди над 10 години затвор и замени мерките им за неотклонение от "Домашен арест" в "Задържане под стража".

Адвокат Марковски с първи гневен коментар пред БЛИЦ за присъдата на Иванчева
 
Това предизвика негативна реакция от страна на близките на Иванчева, а заради непристойно поведение в сградата на съда беше задържан и медийният съветник на Иванчева Петър Кърджилов, за да му бъде съставен предупредителен протокол. Това също повиши страстите в края на съдебното заседание.
 
Петрова и Иванчева бяха задържани и отведени в ареста точно два дни преди да се навърши една година, от както бяха арестувани пред Спортната палата в София. Това се случи на 17 април 2018 година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!