Продължават разпитите на свидетели и събирането на доказателства, дали е била източвана община Созопол чрез договори с фиктивни фирми, съобщи bTV.

Прокуратурата досега не е поискала отстраняване от длъжност на кмета Панайот Рейзи, на когото е повдигнато обвинение за присвояване на 2 милиона лева от общинския бюджет. Кметът Рейзи продължава да отказва коментар. Достъп до него няма и в общината.

Разследването установява, че схемата, по която са източвани общински средства е следната: сключвани са договори за строителство с фирми, чиито собственици са социално слаби. В деня на подписването им са превеждани и парите. Теглени са веднага, на каса и в брой, от физическо лице. По неофициална информация, една от проверяваните от разследващите органи фирми е „Мегагруп ММ”. Регистрирана е на този адрес във великотърновското село Драганово. Там откриваме мъж, който се представя за Христо Богданов и твърди, че само се грижи за имота.                 

В кметството разпознаха собственика като Симеон Ганев. Справка в Търговския регистър показа, че той е управителят на това дружество и е участвал в около 80 фирми.  "Доколкото знам той ходи някъде на работа, но къде е това някъде на работа, не мога да кажа", обясни кметът на село Драганово – Нели Грошкова.

Един от проверяваните договори е за ремонт на водопровод в село Индже войвода, в което живеят около 150 души. Кметът на село  Индже войвода - Атанас Димитров, обаче посочва, че откакто той е на поста, фирма за ремонт не е влизала. За близо 150 000 лева е ремонтирана сградата на кметството. За този ремонт са идвали хора, изпратени от общината, но без техника.

Според Тихомир Янакиев - общински съветник от БСП-Созопол, кметът има мнозинство, което му дава комфорт да прокарва безпроблемно това, което е решил… „Всичко, поне по документи каквото са ни показвали, е било изрядно", отбелязва общинският съветник.

Кметът на Созопол е разследван и за документни престъпления.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!