Турският шофьор, който предизвика в събота тежката катастрофа с румънски туристически автобус, обжалва наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража", предава Труд бг.

Жалбата срещу определението на Окръжния съд във Велико Търново е подадена на 10 август до Апелативният съд във Велико Търново от адвоката на обвинения за произшествието-Георги Николов от Габровската адвокатска колегия.

В нея се настоява апелативната инстанция да отсъди по-лека мярка-домашен арест или парична гаранция. Предстои насрочване на заседание за гледане на мярката на задържания турски шофьор.

В понеделник Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката мярка за 35-годишния Джингиз Джан. Решението бе по искане на Окръжната прокуратура в старата столица, под чието наблюдение се води разследването за трагедията, при която загинаха четирима души, а осем туристи са ранени.

От държавното обвинение настояха водачът да остане зад решетките, тъй като не е български гражданин и може да се укрие. Той е единственият обвиняем по делото и ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица при нарушаване на правилата за пътно движение.

В злополучната нощ румънският автобус с 24 пътници и двама шофьори от северната ни съседка пътувал от Истанбул за Букурещ. Внезапно возилото се отклонило рязко в дясно, напуснало пътното платно и помело спряната кола като я изхвърлило на 30-40 метра от мястото.

Последвал удар на автобуса в крайпътно дърво, след което е "летял" още около 250 метра, докато спре. Огнеборци рязаха огънатите ламарини на автобуса, за да извадят затиснатите между седалките пътници.

Пред съда Джингиз Джан заяви, че се чувства виновен, ще остане на разположение, ще съдейства на разследващите и няма да се укрие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук