Пловдивският окръжен съд осъди на 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим подсъдимия  Пеньо Мангъров, след като го призна за виновен в това, че на 6 януари 2019 г. в периода от 3.30 до 10.00 часа в къща в София, при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъпление, на три пъти  се е съвкупил с лице от женски пол, като я е принудил към това със заплашване с насилие спрямо нея и семейството й.


Със същата присъда съдът призна подсъдимия Пеньо Мангъров за невинен в това, че малко по-рано на същата дата, 6 януари 2019 г., около 01.10 часа в гр. Пловдив, в началото на кръстовището на бул. „Карловско шосе“ и бул. „Дунав“ в посока автомагистрала „Тракия“, при условията на опасен рецидив, да е отвлякъл същата жена, след като го оправда по повдигнатото обвинение за  престъпление.


Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.


   

Мангъров, с прякор Сашо Чешкия, е известен с това, че изнудва жени, с които е правил секс, за пари. Заплашва ги, че ще направи публично достояние техни интимни снимки.


През 1998 г. Мангъров е бил задържан в Чехия с отрязана човешка глава в багажника на колата си. През 1999 г. отново в Чехия е бил заподозрян и за още едно поръчково убийство.
Мангъров бе осъден на 20 години затвор заради убийството на Ладислав Цимерман в чешката столица Прага на 27 декември 1998 г. Трима чехи бяха сочени за негови съучастници.

По-късно присъдата му беше отменена от Апелативния съд заради допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство и делото беше върнато на Окръжна прокуратура за доразследване. По другото обвинение - за убийството на Иржи Витек, Чешкия бе признат за невинен.

Тогава Чешкия беше категоричен, че няма общо с двете екзекуции. 
В България той беше неколкократно арестуван за изнудване на няколко жени.

Запознати разказват, че Мангъров е изключително хитър и интелигентен. Той използва това, за да омайва жените и след това да ги рекетира. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ