Пловдивският апелативен съд  потвърди отново присъдата, с която на Божидар Атанасов е наложено наказание „доживотен затвор“ за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов.

Жертвата е била партньор на килъра си в наркоразпространението, като престъплението е опасен рецидив, смятат магистратите.

Припомняме, че делото бе върнато от Върховния касационен съд за разглеждане от друг съдебен състав на Апелативен съд – Пловдив.

Магистратите изпълниха дадените в отменителното решение указания. Събраха се множество гласни писмени и доказателства, приеха се три допълнителни балистични експертизи, представляващи като обем над 1000 страници. 

Вторият състав на въззивната инстанция достигна до становището на първия състав на Пловдивския апелативен съд, че косвените доказателства, каквито единствено са налични по делото, кореспондират помежду си и са подкрепени от експертните изводи.

Съдът приема, че подсъдимият е прострелял Огнян Харизанов в интервала 23.00 ч. - 23.20 ч. на 17 август 2007 г. на вилата му в Родопите.

Апелативните магистрати потвърдиха и частта от присъдата на първоинстанционния съд, с която  Божидар Атанасов, с която е осъден да заплати по 200 000 лева за децата на бизнесмена, а за жената и родителите му – от по 150 000 лева., ведно със законната лихва от датата на увреждането, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието.

Делото в Апелативния съд бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пловдив и жалби на подсъдимия и на гражданските ищци срещу присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която Божидар Атанасов е осъден на доживотен затвор.
Решението на Апелативния съд не е окончателно, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че във фаталната вечер Оги Лудия, с какъвто прякор бил известен Харизанов, правил купон на вилата си в Родопите заедно със съпругата си, децата си и приятели.

Според обвинението Божидар Атанасов, който в това време бил на купон на друга хижа и бил пуснат от затвора в отпуск, излязъл от хижата, придвижил се до вилата на Оги Лудия, която е на 40 км. И заел позиция зад бор да дебне жертвата си. Застрелял е Лудия с ловна пушка, множество сачми попаднали в тялото на бизнесмена.

Той бил откаран веднага в болница, но там издъхнал. Въпреки, че и до момента Атанасов отрича вина и заявява, че има свидетели, които потвърждават, че не е напускал хижата, магистратите за втори път му издават доживотна присъда.

Според обвинението Божидар Атанасов е застрелял Харизанов, защото му дължал около 400 хиляди лева за дрога, която му била дадена да пласира. Вместо обаче да се издължи, Атанасов решил да екзекутира авера си. 

През 1999 година в пред дома си в пловдивския квартал „Тракия“ е застрелян митническия инспектор Георги Дребчев. Отново заради много пари. Смята се, че Дребчев е бил поръчан от Евгений Маринчешки, вече покойник. Божидар Атанасов се сочи като килър. Той е признат за виновен и получи доживотна присъда и за тази смърт.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ