Вече съм по-добре. Има още медицински изследвания, които трябва да направя. Имам два спукани прешлена. Лично не се страхувам. Но няма как да се чувстваш добре, след като си получил десетки смъртни заплахи на личния си профил. Това каза на излизане от съдебната зала в Охрид Христиан Пендиков, който бе пребит на 19-ти януари тази година, предаде БГНЕС.

Това бе първото заседание, на което присъства самият Пендиков. Вчера той за първи път даде показания за нападението пред следователите. Следващото заседание по делото ще се проведе на 12-ти юли.

По време на днешното заседание защитата на един от нападателите - Илия Спасески, поиска отлагане на съдебното заседание, което бе отхвърлено от съдията. След този отказ Спасески и защитата напуснаха залата. Това бе причината съдът да отложи изслушването на Пендиков за следващото заседание на 12 юли.

Пендиков бе пребит на 19-ти януари тази година в родния му град Охрид. Това бе първото съдебно заседание, на което присъства самият Пендиков. След инцидента от прокуратурата в Охрид съобщиха, че престъплението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков.

По време на последното съдебно заседание един от нападателите - Спасески, с гордост заяви, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен”. По време на побоя случаен минувач е извикал да спрат, а обвиняемият Спасески отговорил: „Не си заслужава за българин да викаш полиция”, и двамата нападатели продължили да бият Пендиков. Тази информация беше оповестена от прокурора по делото.

Пендиков бе секретар на местното българско сдружение, което заедно с всички останали в страната, вече е закрито от властите в Скопие. Преди това на няколко пъти срещу клуба имаше стрелба и вандалски посегателства. До днес няма нито един задържан за тези престъпления. В същото време полицейските и съдебните власти в РСМ преследват учредителите и ръководителите на български сдружения в Северна Македония. От скоро Христиан Пендиков е български гражданин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук